Agents Rurals ha incorporat 200 nous efectius i el Govern preveu arribar als 800 el 2025

El cos recupera el seu dia després de 20 anys i ho fa a Lleida en memòria dels dos agents assassinats fa 7 anys

 

Alguns dels Agents Rurals que han estat reconeguts a l'acte del Dia del Cos d'Agents Rurals celebrat a la Seu Vella de Lleida

Data de publicació: divendres 12 de gener del 2024, 14:41

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
photo_camera Alguns dels Agents Rurals que han estat reconeguts a l'acte del Dia del Cos d'Agents Rurals celebrat a la Seu Vella de Lleida - Foto: Anna Berga (ACN)

El Govern preveu que el Cos d'Agents Rurals assoleixi l'objectiu d'arribar als 800 efectius a inicis del 2025. Actualment n'hi ha uns 500, dels quals 200 s'han incorporat en els darrers dos anys, segons ha indicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'acte del Dia del Cos d'Agents Rurals a la Seu Vella de Lleida. Aquest acte commemoratiu es recupera després de vint anys i es celebrarà anualment pels volts del 4 d'octubre, coincidint amb Sant Francesc d'Assís, patró del cos. Enguany però, s'ha celebrat de manera excepcional al gener a Lleida en memòria dels dos agents assassinats a Aspa fa 7 anys. A l'acte s'ha reconegut la trajectòria professional de membres el cos i s'ha fet un homenatge als agents morts en acte de servei.

L'acte del Dia del Cos d'Agents Rurals es recupera després de vint anys i celebrarà anualment a l'octubre per reconèixer la feina i el compromís dels efectius i per distingir els agents amb més experiència i els que han realitzat actuacions meritòries.

En la seva intervenció, el president Pere Aragonès ha explicat que l'acte té tres objectius: donar reconeixement a la tasca dels agents, fer un exercici de memòria i en record dels efectius que han perdut la vida en acta de servei i poder mostrar el compromís del Govern amb el cos.

Autoritats i agents i familiars d'Agents Rurals reconeguts a l'Acte del Dia del Cos d'Agents Rurals celebrat a la Seu Vella de Lleida

Data de publicació: divendres 12 de gener del 2024, 14:07

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
Autoritats i agents i familiars d'Agents Rurals reconeguts a l'Acte del Dia del Cos d'Agents Rurals celebrat a la Seu Vella de Lleida - Foto: Anna Berga (ACN)

Sobre aquest darrer, Aragonès ha destacat el "compromís ferm" per part del Govern "per al desenvolupament ple del Cos d'Agents Rurals". En aquest sentit, ha dit que preveuen assolir "l'objectiu" d'arribar a 800 efectius a "inicis del 2025". Ha afegit que després d'onze anys sense noves incorporacions, en els últims dos anys el cos ha sumat 200 nous agents fins arribar als 500 actuals.

A banda, el president de la Generalitat també ha explicat que s'ha fet una renovació integral dels mitjans materials, de vehicles, de vestuari i de nou material incorporant nova tecnologia "per treballar amb les millors condicions".

Per la seva banda el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també ha coincidit a destacar que aquest acte és "un compromís i una expressió de l'aposta del Govern per aquest cos". I ha afirmat que "si es vol una Catalunya que preservi la fauna i la flora i que protegeixi el medi ambient és coherent enfortir el Cos d'Agents Rurals. Els Agents són necessaris per garantir aquest futur més verd, ric i segur per les pròximes generacions", ha expressat.

Finalment, l'inspector en cap del Cos d'Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha afirmat durant la seva intervenció que els agents rurals "ens sentim absolutament implicats amb la important tasca la de preservació dels patrimoni natural del nostre país i els reptes de futur que la societat ens planteja". I, ha continuat: “ho fem com servidors públics i amb orgull per formar part d'una institució que és i ha de ser fonamental per a la conservació del medi ambient, que és garantia de qualitat de vida i prosperitat de futur".

Distincions per a més d'un centenar de membres

Unes 500 persones han assistit a l'acte que s'ha celebrat a la Seu Vella de Lleida, en el qual s'ha fet un reconeixement a 111 persones que fa 35 anys o més que formen part d'Agents Rurals i a les persones jubilades amb més de 30 anys de serveis prestats. També s'ha realitzat un homenatge pòstum als 4 agents morts en acte de servei al llarg de la història del cos. I s'ha entregat 15 mencions d'honor a personal tècnic i de suport de la Direcció General d'Agents Rurals.

L'acte s'ha organitzat excepcionalment el mes de gener i a Lleida en homenatge als agents Xavier Ribes i David Iglesias, assassinats el 21 de gener de 2017 a Aspa (Segrià) mentre treballaven.

De fet, el cos ha posat el nom dels dos agents a dues distincions. Per una banda, la distinció Xavier Ribes reconeixerà públicament l'esforç i la dedicació dels agents, mentre que la distinció David Iglesias reconeixerà la realització d'actuacions meritòries.

Noves convocatòries

El mes de novembre s'han incorporat 55 nous agents de la primera promoció després d'un període d'11 anys sense convocatòries. Actualment hi ha en marxa 3 convocatòries més, que suposaran la incorporació de 235 agents més i 35 sotsinspectors. L'objectiu és arribar als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d'Agents Rurals.

L'ingrés de nous agents és necessari donada l'elevada mitjana d'edat del col·lectiu i perquè es pugui fer un traspàs de tot el coneixement adquirit per tots els anys d'experiència als nous membres. En paral·lel també s'estan incorporant 50 places de personal tècnic a la Direcció General del Cos d'Agents Rurals per donar suport a tot aquest creixement.

Comentaris