Molts productors de productes frescos han perdut els canals de comercialització amb la crisi sanitària

Agricultura destinarà 4 M d'euros a la compra de productes frescos a petits productors

agriculture-backyard-blur-close-up-296230
photo_camera La iniciativa s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven ajudes per donar suport a l’economia durant la crisi de la Covid-19 - Lukas (Unsplash)
 

Arran de la crisi sanitària de la Covid-19 i la declaració de l’Estat d’alarma, molts productors de productes frescos peribles i altres productes com l’oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme. D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l’aturada de l’activitat econòmica.

En les últimes setmanes, el Departament d’Agricultura també ha lliurat a la Fundació Banc dels Aliments 202.300 litres de llet i prop de 16.000 quilos de poma del programa "Fruita i hortalisses i de llet a les escoles" que no han pogut ser distribuïts per la suspensió de l’activitat escolar

Per remeiar aquestes dues problemàtiques, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat una ajuda de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als  productors afectats mitjançant la compra dels seus productes, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d’aquest ajut. Aquesta iniciativa s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven ajudes adreçades als estats membres per donar suport a l’economia durant la crisi de la Covid-19.

la consellera teresa jordà en la seva visita al banc dels alimentsLa consellera teresa jordà en la seva visita al banc dels aliments - Generalitat de Catalunya

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es va reunir dimecres amb la presidenta de la Fundació Banc dels Aliments, Rosa Brutau, entitat on seran lliurats els productes frescos objecte d’aquest ajut per part dels productors, que ja han començat a fer les primeres donacions.

Qui s’hi pot acollir?

Els requisits per poder demanar l’ajut són haver fet la Declaració agrària (DUN), ser productors, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes lactis frescos, de mel, d’oli d’oliva verge o de productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30% en els mesos d’abril i maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 € a 10.000 € per productor segons el tipus de producte, o 75.000 € per agrupació de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes de DOP-IGP, amb el segell de venda de proximitat i de producció ecològica i integrada, l’import pot arribar al 95%. El valor dels productes estarà basat en la mitjana dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys.

Les instruccions detallades de comf er el lliurament al Banc dels aliments es pot consultar aquí

Un mercat solidari per respondre a l'emergència sanitària

A més, la Conselleria ha impulsat un Marketplace d’iniciatives solidàries que lluiten per donar resposta a l’emergència alimentària. Es tracta d’un mercat en línia que posa en contacte el sector agroalimentari i les entitats per subministrar aliments a col·lectius vulnerables. Així, el Departament vol "ajudar les empreses agroalimentàries en l’aprofitament dels aliments i la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris".

 

Comentaris