22.05.2022 |

Albert Font-Tarrés guanyador del Premi Josep Pallach de periodisme educatiu

Amb un article centrat en el català a l'escola i recorda els bons resultats de la implantació de la figura de l'educador social en centres escolars

Entrega del Premi Josep Pallach
Entrega del Premi Josep Pallach
Albert Font-Tarrés guanyador del Premi Josep Pallach de periodisme educatiu

L'educador social i periodista ponentí Albert Font-Tarrés ha estat guardonat amb el Premi Josep Pallach de periodisme educatiu, que convoquen l'Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Josep Pallach.

El reconeixement es va lliurar el 7 de maig al Casino Cultural de Begur

Font-Tarrés ha rebut aquest guardó per l'article 'L'escola d'un sol poble', on exposa un seguit de dades dels estudis sociodemogràfics sobre l'alumnat de Catalunya en què desmunta "una instrumentalització de la llengua per interessos espuris" i recorda que "el català és patrimoni de totes i tots i la immersió lingüística a l'escola i l'institut, tenir-hi el català com a llengua vehicular, no és una agressió contra el castellà, ni contra el seu ús ni contra la identitat lingüística de castellanoparlants".

En el text es defensa que les dades demostren que "si el resultat mitjà obtingut en català o castellà és positiu, és molt probable que el resultat en l'altra llengua també ho sigui".

L'article recorda la necessitat d'educadors socials als centres escolars


Font-Tarrés apel·la al "dret de tot infant i jove de tenir accés a aconseguir ser competent lingüísticament en català per poder interaccionar i accedir al patrimoni creat, heretat i compartit per aquesta comunitat lingüística" i afirma que "a l'escola no li fa falta més crispació sinó més treball per a la convivència i el benestar, més atenció a la diversitat, més acció comunitària, més relació amb l'entorn i contextualitzar aprenentatges d'una educació integral".

En aquest sentit, recorda els bons resultats en el segon curs d'implantació de la figura de l'educador/a social en centres escolars de Catalunya i el bagatge de més de 20 anys que hi ha en altres punts de l'Estat espanyol.

En l'article premiat evoca l'historiador, advocat i activista cerverí Josep Benet quan va afirmar: "Tots reclamant que l'ensenyament de l'idioma català sigui una realitat per a tothom, perquè a Catalunya ningú es pugui sentir discriminat per raó d'idioma. Perquè uns i altres, catalans de llinatge i nous catalans, formem un sol poble". Font-Tarrés hi afegeix: "I com un sol poble hem de desactivar discursos segregadors".

Font-Tarrés actualment és vicepresident del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya

Albert Font-Tarrés guanyador del Premi Josep Pallach de periodisme educatiu
comentaris