Albert Royo Campo, guanyador del Premi Josep Lladonosa d’Història Local

Albert Royo Campo en l'acte de lliurament del 30è Premi Josep Lladonosa
photo_camera Albert Royo Campo en l'acte de lliurament del 30è Premi Josep Lladonosa.

L’investigador Albert Royo Campo ha estat avui proclamat guanyador del 30è Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans amb una obra sobre la premsa a la demarcació de Lleida entre 1898 i 1939. L’obra guanyadora, La premsa a la demarcació de Lleida 1898-1939, és un estudi interdisciplinar de la història de la premsa en aquesta etapa.

Aquest guardó l’atorguen l’Ajuntament d’Alguaire i el Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol, que està composat per l'Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Diputació de Lleida.

En l’acte de proclamació del guanyador, presidit per l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea, celebrat aquest diumenge a l’Ajuntament de la població, també hi han participat el rector de la UdL, Jaume Puy; el director del diari La Mañana, Francesc Guillaumet; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Ferran Accensi; i el director del Patronat, Manel Lladonosa, fill de l’historiador en memòria del qual es convoca aquest guardó. L’acte ha comptat amb intervencions musicals dels alumnes de l’Escola de Música Municipal d’Alguaire.

L'acte de lliurament del 30è Premi Josep Lladonosa d'Història Local

El vicepresident Ferran Accensi ha afirmat que els 30 anys del premi són una història d’èxit gràcies a la implicació transversal d’actors institucionals i privats, al temps que ha destacat que el Premi Josep Lladonosa permet prestigiar i incentivar la investigació al voltant de les històries locals, aquelles que expliquen els fets que ens són més propers als pobles i viles, i per tant a les persones que en elles hi viuen.

Accensi ha posat èmfasi en què la Diputació de Lleida compta amb el principal ens dinamitzador de la cultura a les Terres de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que ha estat al llarg d’aquestes tres dècades aliat del premi, sobretot perquè aquest neix en memòria a Josep Lladonosa, qui va ser membre actiu de l’IEI des finals dels anys seixanta, quan es va fer càrrec de les classes d’història de Catalunya en aquells anys tant complicats. I ha recordat que una de les peculiaritats d’aquest premi és que el treball guanyador es convertirà en el llibre del Sant Jordi vinent que el diari La Mañana regalarà als seus lectors, atorgant així una difusió popular a la investigació científica, habitualment relegada a les aules. La Diputació també col·labora amb el diari en l’elaboració del llibre a través de la Impremta Provincial, juntament amb el departament d’Edició de la Universitat de Lleida.

Comentaris