‘Alcarràs’ fa camí cap als Oscars

A més, Alcarràs fa el salt aquest divendres a les plataformes audiovisuals i ja es podrà veure a Prime Video, Filmin, iTunes, Movistar Plus+, Vodafone, Orange, Google Play i Rakuten

Un moment de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simón


Data de publicació: dijous 28 d’abril del 2022, 07:00

Localització: Barcelona

Autor: Cedida a l'ACN per Avalon
photo_camera Un moment de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simón Data de publicació: dijous 28 d’abril del 2022, 07:00 Localització: Barcelona Autor: Cedida a l'ACN per Avalon

Alcarràs de Carla Simón, la coproducció catalana As Bestas de Rodrigo Sorogoyen i Cinco Lobitos de Alauda Ruiz de Azúa són els tres films preseleccionats per l’Acadèmia del Cinema Espanyol als Oscar a millor pel·lícula internacional. L’actriu María Pedraza ha estat l’encarregada d’anunciar aquest dijous els tres finalistes. Enguany han escollit entre un total de 42 curtmetratges estrenats entre l’1 de gener i el 30 de novembre del 2022. El sistema de votació estableix dues rondes, de forma que a partir de la primera surten les tres candidates a la segona.

L’aspirant espanyola a millor pel·lícula internacional de la 95a edició dels premis s’anunciarà el pròxim 13 de setembre

Alcarràs fa el salt a les plataformes

Alcarràs fa el salt aquest divendres a les plataformes audiovisuals. La pel·lícula de Carla Simón es podrà veure a Prime Video, Filmin, iTunes, Movistar Plus+, Vodafone, Orange, Google Play i Rakuten.

La cinta, que suma 365.000 espectadors a les sales de cinema espanyoles i més de 2,2 milions recaptats a taquilla, s’ha estrenat recentment al Sarajevo Film Festival, als cinemes d’Alemanya i Holanda i la setmana que ve arriba a Grècia i properament al New York Film Festival

La família protagonista de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simón, interpretada per actors no professionals
La família protagonista de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simón - Foto: Cedida per Avalon

Ripoll celebra que la pel·lícula arribi a Filmin poc després d’estar entre les 30 pel·lícules preseleccionades als Premis del Cinema Europeu i a una setmana que s’anunciïn les pel·lícules espanyoles preseleccionades per l’Acadèmia espanyola per anar als Oscar. També creu que serà una gran oportunitat pels espectadors que encara no l’han vista o pels que volen tornar a veure.

Per Ripoll, Alcarràs defuig dels prejudicis que es poden tenir vers un cinema més de personatges i contemplatiu. “Si alguna cosa ha aconseguit molt bona ‘Alcarràs’ és fer que tu com espectador formis part de la família protagonista i quan acaba el viatge tu en siguis un membre més”. Ripoll remarca que a la vegada Simón ha aconseguit que l’espectador senti que està veient una història real i que no és ficció. Creu que la directora demostra el seu talent i capacitat de risc: “’Alcarràs’ és una pel·lícula molt arriscada”.

“L’èxit de la pel·lícula en cinemes i festivals ens indica el camí a seguir com a industria amb films de pressupost mitjà-alt, que no són thrillers ni tenen efectes especials ni siguin pel·lícules èpiques. A vegades, l’èpica de la quotidianitat és més rellevant pels espectadors d’avui que la falsa èpica dels ordinadors”, assenyala el director editorial de Filmin.

Ripoll remarca que a Filmin han seguit la trajectòria de Simón. “Vam estrenar ‘Estiu 1993’ i programar els seus curtmetratges i completem aquest cicle de la directora amb ‘Alcarràs’”, afirma.

365.000 espectadors

Aquest mes d’agost la cinta acumula ja 365.000 espectadors a les sales de cinema espanyoles. En el que portem d'any, segons dades del Ministeri de Cultura anunciades la setmana passada, el film espanyol més vist a l'Estat, amb diferència, és Padre no hay más que uno 3, de Santiago Segura, que suma tota sola gairebé 2 dels 5 milions d'espectadors de cinema estatal. En segon lloc se situa Alcarràs, de Carla Simón amb 2,2 milions recaptats a taquilla.

Alcarràs també ha catapultat el nombre d'espectadors de cinema en català a nivells rècord en la primera meitat del 2022. Segons una anàlisi de l'ACN a partir dels anuaris estadístics de Cultura entre el 1997 i el 2020 i de dades de Comscore facilitades per l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC) del 2021 i 2022, mai, des de com a mínim fa 25 anys, s'ha arribat al 5% d'entrades de cinema en català venudes en un any complet. Amb tot, la dada en els primers cinc mesos i mig del 2022 se situa en el 6,7%, gràcies a l'estrena del premiat film de Simón. En només dos mesos, l'impuls de la pel·lícula ja és equiparable al de Pa Negre, amb 230.000 espectadors en català. El film d'Agustí Villaronga en va sumar 246.488 entre 2010 i 2011.

Comentaris