Arrenca la campanya del canal d'Urgell amb poca demanda dels regants gràcies a les pluges

La comunitat decidirà si redueix o tanca el canal fins a l'abril per estalviar davant la previsió de més precipitacions
El canal d'Urgell al seu pas per Anglesola - Foto: Oriol Bosch
photo_camera El canal d'Urgell al seu pas per Anglesola - Foto: Oriol Bosch

La campanya del canal d'Urgell ha començat aquest dilluns però amb poca demanda d'aigua per part dels regants gràcies a les pluges. Segons el president de la comunitat de regants, Amadeu Ros, només s'havia demanat regar a poc menys de 10.000 hectàrees de zones més "graveroses" de l'Urgell i per això i davant la previsió que durant tot a la setmana anirà plovent i sobretot durant el cap de setmana que ve, en les properes hores es decidirà una reducció de cabal o el tancament del canal fins a l'abril per tal d'estalviar aigua. Ros ha celebrat que la "situació es presenta molt bé" ja que si es retarda el reg el més provable és que disposaran de 3 hidros (és a dir 3 regs) i per tant les restriccions no seran tant severes com l'any passat.

El canvi de mecànica per regar al canal d'Urgell que va vindre motivat després d'una campanya marcada pel tancament i les reserves escasses obliga ara als pagesos a fer demandes d'aigua amb antelació. D'entrada es parteix amb 2 hidros, que representen dos regs, però si continuen havent-hi pluges i amb la previsió del desgel, que segons la CHE acumula uns 180 hectòmetres de neu a la capçalera de la conca del Segre, es podria arribar a disposar de 3 hidros. Actualment, les reserves del canal d'Urgell superen els 190 hectòmetres bruts, una situació molt més bona que la de l'any passat.

Un tractor treballant en un camp de cereal a la zona de regadiu del canal d'Urgell a Anglesola - Foto: Oriol Bosch
Un tractor treballant en un camp de cereal a la zona de regadiu del canal d'Urgell a Anglesola - Foto: Oriol Bosch

Malgrat tot, els pagesos que reguen d'aquest canal tornaran a viure una campanya marcada per les restriccions, ja que si bé es preveu que no hi hagi ningú que es quedi sense regar, no es podran fer segones collites de segons quines varietats. Això vol dir que aquells que en anys bons plantaven cereal d'hivern i una vegada segat plantaven cereal d'estiu en la mateixa finca, no hi podran fer.

De moment però, els regants han fet poques demandes d'aigua per regar, ja que ha plogut i es preveuen més pluges els propers dies. Per això, no es descarta tornar a tancar el canal per estalviar aigua per quan realment faci falta.

En paral·lel, Amadeu Ros espera que en breu es posin a treballar els tècnics en relació a la proposta que va fer divendres per fusionar el canal d'Urgell amb el canal Segarra-Garrigues. Ha reiterat que es podrien estalviar molts milions per fer la modernització del primer i així alliberar aigua pel segon. En aquest sentit, ha recordat que la principal condició és començar les obres de modernització d'11.500 hectàrees del canal d'Urgell a l'octubre, encara que ha reconegut que la convocatòria d'eleccions anticipades ho podria retardar.

Comentaris