08.12.2022 |

Aspid desenvolupa una campanya de sensibilització sobre el dany cerebral adquirit

A Lleida hi ha unes 1.500 persones amb aquesta afectació, i 420.000 arreu de l'Estat espanyol

ictus
Aspid desenvolupa una campanya de sensibilització sobre el dany cerebral adquirit

Ahir dimarts 26 d'octubre, Aspid va desenvolupar una campanya de sensibilització amb motiu del Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit (o Sobrevingut).

El col·lectiu va instal·lar durant tot el dia a l'Hospital Arnau de Vilanova una taula informativa on explica les característiques d'aquesta dolència i les problemàtiques associades, a fi de conscienciar les persones interessades sobre la situació dels afectats i de les seves famílies

Actualment Aspid atén una trentena de persones (20 homes i 10 dones) afectades per un Dany Cerebral Adquirit de les quals 21 persones (70%) per Ictus; 6 persones (20%) per Trauma Cranioencefàlic; 2 persones (7%) per encefalopatia post-anòxica, i 1 persona (3%) per tumor cerebral.

La mitjana d'edat d'aquest grup és de 57 anys, amb un rang que va dels 24 anys als 85

A través de totes les disciplines desenvolupades a Neurolleida, Aspid implementa tractaments individuals, que es fan especialment durant el primer any després de la lesió, i programes grupals, per als pacients en una fase crònica. Els programes grupals inclouen els programes d'estimulació i manteniment de funcions (Programa de Rehabilitació Funcional, Taller d'Habilitats Comunicatives) i de reinserció a la comunitat (Programa de rehabilitació comunitària). 

El Grup de Dany Cerebral Sobrevingut d'ASPID està format per persones que han patit directament o indirectament les conseqüències del Dany cerebral. Treballen constantment i en grup per millorar la seva qualitat de vida amb els objectius de tenir més coneixements sobre el Dany Cerebral Sobrevingut i aportar-los a les persones afectades, famílies i ciutadania, i proporcionar acompanyament a persones afectades i als seus familiars.

Els eixos de treball del grup se centren en la sensibilització i formació social, la  defensa de drets dels afectats, desenvolupament de campanyes de comunicació i difusió, coordinació i sinergies amb agents territorials vinculats al dany cerebral

El Dany Cerebral Sobrevingut (o Adquirit) és una lesió sobtada en el cervell, l'aparició de la qual és brusca i sol deixar seqüeles, depenent de l'àrea de el cervell afectada i de la seva gravetat, en els individus, produint un deteriorament respecte a la situació anterior a l'accident cerebral.

Les seqüeles poden provocar anomalies en el nivell d'alerta i en la percepció (sensitiva i sensorial), i poden deixar seqüeles físiques, emocionals, de comunicació i en la cognició, afectant la seva qualitat de vida.

Aspid desenvolupa una campanya de sensibilització sobre el dany cerebral adquirit
comentaris