18.08.2022 |
Territoris.cat

Aspid va aconseguir inserir al món laboral 379 lleidatans l'any 2017, un 21% més que l'any anterior

L'Associació de Paraplègics i Discapacitats físics ha centrat bona part de seu treball a obrir l'entitat a nous col·lectius socials

aspid1
Imatge d'un dels cursos de formació per inserció al món laboral impartits per l'entitat Aspid
Aspid va aconseguir inserir al món laboral 379 lleidatans l'any 2017, un 21% més que l'any anterior

L'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) va aconseguir al 2017 la inserció al món laboral de 379 lleidatans, un 21% més que l'any anterior.

L'entitat ha centrat bona part del seu treball a obrir-se a nous col·lectius socials, a més de continuar oferint els seus serveis a persones amb discapacitat. Per això, s'han engegat nous programes i departaments per atendre col·lectius en situació de vulnerabilitat social, com és el cas dels joves (programes socioeducatius), la gent gran (atenció domiciliària i NeuroLleida) i altres grups vulnerables (aturades de llarga durada i persones perceptores de la renda ciutadana garantida.

Els Serveis d'Orientació, Formació i Intermediació Laboral d'Aspid van atendre l'any 2017 un total de 1.219 persones (unes 700 amb discapacitat), xifra que representa un increment del 15% respecte a l'any anterior, i van aconseguir la inserció al món laboral de 379 lleidatans, un 21% més que l'any 2016. Paral·lelament, en l'àmbit de l'emprenedoria, es van crear 20 noves empreses durant el 2017. Destaca l'atenció a nous col·lectius amb vulnerabilitats social per mitjà de nous programes d'intermediació laboral adreçats a persones aturades de llarga durada i a persones perceptores de la renda ciutadana garantida.

Pel que fa als Serveis d'Autonomia Personal d'Aspid, s'ha incrementat un 36% el nombre de persones beneficiàries dels serveis d'atenció domiciliària (se n'han atès 46) en diverses modalitats de suport a la llar, amb la prestació de 18.298 hores de serveis al llarg de l'any. La major part de serveis nous estan dirigits a persones grans en situació de dependència. L'any 2017 es va iniciar un procés de canvi i reestructuració metodològica per tal d'analitzar les necessitats no cobertes, millorar i adequar els processos d'actuació al creixement de serveis, dotar d'una millora en la qualitat assistencial i començar a caminar cap a un model d'atenció centrada en la persona des d'un enfocament comunitari.

El Servei d'Atenció Diürna Candi Villafañe ha passat del 83% d'ocupació d'usuaris a primers d'any al 96% al final de 2017. Es tracta d'un espai que atén en règim diürn a persones que es troben en edat laboral i que presenten algun grau de discapacitat física.

En el centre, la persona rep una atenció a nivell integral, que inclou la realització d'activitats que facilitin, possibilitin o millorin la participació en qualsevol aspecte de la vida domèstica (autonomia en les activitats de la vida diària, bàsiques i instrumentals), habilitats a nivell prelaboral, d'adquisició de coneixements bàsics i instrumentals i la rehabilitació de manteniment. 

El servei de neurorehabilitació, NeuroLleida, especialitzat en la neurorehabilitació i la prevenció de patologies neurològiques, ha desenvolupat 1.589 sessions de rehabilitació, en què les disciplines de fisioteràpia (562) i neuropsicologia (393 jornades) han estat les més sol·licitades. Destaquen la portada a terme de diferents programes dins l'àmbit de la neuroprevenció, la posada en marxa d'un Cicle informatiu per a l'envelliment saludable i la prevenció de patologies associades a l'envelliment, desenvolupats a 58 poblacions diferents de l'Urgell, la Noguera, el Segrià, i Garrigues, amb un total de 1.106 assistents. També s'han fet tallers de memòria i hàbits saludables adreçats a la gent gran a Lleida i Tàrrega, i noves sessions en pobles de comarques del Segrià, la Noguera i l'Urgell. 

Aspid va aconseguir inserir al món laboral 379 lleidatans l'any 2017, un 21% més que l'any anterior