Aspid va aconseguir inserir al món laboral 379 lleidatans l'any 2017, un 21% més que l'any anterior

L'Associació de Paraplègics i Discapacitats físics ha centrat bona part de seu treball a obrir l'entitat a nous col·lectius socials

aspid1
photo_camera Imatge d'un dels cursos de formació per inserció al món laboral impartits per l'entitat Aspid

L'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) va aconseguir al 2017 la inserció al món laboral de 379 lleidatans, un 21% més que l'any anterior.

L'entitat ha centrat bona part del seu treball a obrir-se a nous col·lectius socials, a més de continuar oferint els seus serveis a persones amb discapacitat. Per això, s'han engegat nous programes i departaments per atendre col·lectius en situació de vulnerabilitat social, com és el cas dels joves (programes socioeducatius), la gent gran (atenció domiciliària i NeuroLleida) i altres grups vulnerables (aturades de llarga durada i persones perceptores de la renda ciutadana garantida.

Els Serveis d'Orientació, Formació i Intermediació Laboral d'Aspid van atendre l'any 2017 un total de 1.219 persones (unes 700 amb discapacitat), xifra que representa un increment del 15% respecte a l'any anterior, i van aconseguir la inserció al món laboral de 379 lleidatans, un 21% més que l'any 2016. Paral·lelament, en l'àmbit de l'emprenedoria, es van crear 20 noves empreses durant el 2017. Destaca l'atenció a nous col·lectius amb vulnerabilitats social per mitjà de nous programes d'intermediació laboral adreçats a persones aturades de llarga durada i a persones perceptores de la renda ciutadana garantida.

Pel que fa als Serveis d'Autonomia Personal d'Aspid, s'ha incrementat un 36% el nombre de persones beneficiàries dels serveis d'atenció domiciliària (se n'han atès 46) en diverses modalitats de suport a la llar, amb la prestació de 18.298 hores de serveis al llarg de l'any. La major part de serveis nous estan dirigits a persones grans en situació de dependència. L'any 2017 es va iniciar un procés de canvi i reestructuració metodològica per tal d'analitzar les necessitats no cobertes, millorar i adequar els processos d'actuació al creixement de serveis, dotar d'una millora en la qualitat assistencial i començar a caminar cap a un model d'atenció centrada en la persona des d'un enfocament comunitari.

El Servei d'Atenció Diürna Candi Villafañe ha passat del 83% d'ocupació d'usuaris a primers d'any al 96% al final de 2017. Es tracta d'un espai que atén en règim diürn a persones que es troben en edat laboral i que presenten algun grau de discapacitat física.

En el centre, la persona rep una atenció a nivell integral, que inclou la realització d'activitats que facilitin, possibilitin o millorin la participació en qualsevol aspecte de la vida domèstica (autonomia en les activitats de la vida diària, bàsiques i instrumentals), habilitats a nivell prelaboral, d'adquisició de coneixements bàsics i instrumentals i la rehabilitació de manteniment. 

El servei de neurorehabilitació, NeuroLleida, especialitzat en la neurorehabilitació i la prevenció de patologies neurològiques, ha desenvolupat 1.589 sessions de rehabilitació, en què les disciplines de fisioteràpia (562) i neuropsicologia (393 jornades) han estat les més sol·licitades. Destaquen la portada a terme de diferents programes dins l'àmbit de la neuroprevenció, la posada en marxa d'un Cicle informatiu per a l'envelliment saludable i la prevenció de patologies associades a l'envelliment, desenvolupats a 58 poblacions diferents de l'Urgell, la Noguera, el Segrià, i Garrigues, amb un total de 1.106 assistents. També s'han fet tallers de memòria i hàbits saludables adreçats a la gent gran a Lleida i Tàrrega, i noves sessions en pobles de comarques del Segrià, la Noguera i l'Urgell. 

Més a Societat
Entering on the requested page Skip advertisement