24.09.2021 |

Augment notable dels ciberdelictes a Lleida

Les estafes augmenten un 22%, i el 80% d'aquests es desenvolupen en entorns virtuals

Augment del cibercrim a Lleida.
Augment del cibercrim a Lleida.
Augment notable dels ciberdelictes a Lleida

Els Mossos d'Esquadra alerten que les ciberestafes segueixen estan a l'ordre del dia.

Amb l'inici de la pandèmia aquest tipus de delictes van augmentar un 70% i Internet segueix sent el mitjà preferit per a aquest tipus de delinqüents, un any després.

A Lleida, les estafes han augmentat un 22% del gener al març de 2021 respecte al primer trimestre del 2020, i més d'un 80% s'han fet per Internet

Des que va començar la pandèmia, al març de 2020, i fins al març de 2021, s'han denunciat a la demarcació de Lleida 4.014 estafes, és a dir, de mitjana, 364 al mes i una dotzena al dia.

Del total d'estafes més d'un 80% es consideren delictes informàtics ja que s'han dut a terme mitjançant algun suport electrònic.

La majoria d'estafes es fan a través de compres on-line, amb vendes de productes a un preu molt atractiu, que el consumidor paga i mai rep. A l'estiu també proliferen molt les estafes a través de lloguers d'apartaments que funcionen de la mateixa manera; ofereixen allotjaments a preus atractius que la suposada empresa no té i es queden els diners de la reserva.

Altres ciberestafes habituals es duen a terme a través del mètode conegut com a phishing, un frau de suplantació de personalitat que es fa amb un correu electrònic o SMS amb el que es demanen dades sobre les targetes de crèdit o claus bancàries.

Per evitar ser víctimes d'una ciberestafa, els Mossos recomanen activar segons i tercers factors d'identificació, tant al banc, com al mòbil o al correu electrònic

Pel que fa a les compres per Internet, es recomana tenir en compte si des d'una aplicació es deriva el pagament cap a una altra pàgina que no té res a veure amb la primera

Els Mossos reconeixen que és complicat perseguir aquests delictes perquè hi ha grups organitzats que treballen des de l'estranger.

Augment notable dels ciberdelictes a Lleida
comentaris