28.01.2022 |
Territoris.cat

Bel Olid, Francesc Canosa, Toni Aira i Enric Calpena, al primer cicle de Cultura de Salobre

L'escriptora Bel Olid presenta l'assaig 'A Contrapel', a 13 de novembre de 2020. (Vertical)
L'escriptora Bel Olid - Cedida per Cristina Candel/Destino (ACN)
Bel Olid, Francesc Canosa, Toni Aira i Enric Calpena, al primer cicle de Cultura de Salobre

Cultura de Salobre és el nom del cicle de xerrades sobre el Pla d'Urgell, que començarà dissabte, 28 de novembre, en format telemàtic amb la xerrada dedicada a la poetessa d'Ivars d'Urgell, Maria-Mercè Marçal. 

Bel Olid, Francesc Canosa, Toni Aira i Enric Calpena participaran en aquesta iniciativa organitzada per l'àrea de Cultura i el departament d'informàtica del Consell Comarcal. La periodista Anna Sáez moderarà les quatre intervencions telemàtiques, que comptaran també amb les intervencions de Rafel Panadés, Joan Sangrà, Jordi Calvís i Rosalia Carnicé, president, vicepresidents i vicepresidenta del Consell.  

En la roda de premsa celebrada aquest dimarts, Rafel Panadés ha explicat que el cicle pren com a nom la paraula "salobre" i ha recordat que "la presència del salobre en aquesta comarca fou durant temps sinònim de terra dolenta, de mala qualitat, que dificultava el cultiu i el progrés, però que  aquelles vicissituds expliquen també en bona part una cultura de superació que sabé transformar les adversitats i les realitats extremes en oportunitats".

El cicle es podrà seguir pel canal You Tube del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i el públic connectat podrà fer aportacions a través del xat. Aquest cicle compta amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.  

 

Conferències previstes:  

28 de novembre: Maria-Mercè Marçal: escriu per mi, que per tu escric. A càrrec de Bel Olid, traductora i escriptora; presenta: Rafel Panadés, president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell 

5 de desembre: La reconquesta de Catalunya. Una història mundial: el canal (humà) d'Urgell, a càrrec del periodista i escriptor Francesc Canosa; presenta: Joan Sangrà, vicepresident segon del Consell Comarcal del Pla d'Urgell 

12 de desembre: Lideratges que remenen les cireres, a càrrec de Toni Aira, periodista i professor de la UPF-BSM. Presenta: Jordi Calvís, vicepresident tercer del Consell Comarcal del Pla d'Urgell 

19 de desembre: La terra d'entremig, a càrrec d'Enric Calpena, periodista i historiador. Presenta: Rosalia Carnicé, vicepresidenta primera del Consell Comarcal del Pla d'Urgell. 

Bel Olid, Francesc Canosa, Toni Aira i Enric Calpena, al primer cicle de Cultura de Salobre
comentaris