El 'Birding Fòrum' posa en relleu l'alt potencial del Pirineu i les terres de Lleida en turisme ornitològic

S'han pogut observar més de 350 espècies d'ocells, el 90% de les 400 presents a Catalunya 
Inauguració del Birding Fòrum ©Diputació de Lleida
photo_camera Inauguració del Birding Fòrum ©Diputació de Lleida

La importància que ha assolit en els darrers anys la demarcació de Lleida com a destinació dels amants de la fauna salvatge en general, i del món de les aus en particular, s'ha refermat en el "Birding Fòrum" que se celebra durant tota la jornada d'ahir a l'auditori Joan Oró del Parc Agrobiotech del Turó de Gardeny a Lleida, amb la participació d'un centenar de representants d'empreses del sector turístic, experts en ornitologia i tècnics de les diferents administracions implicades del Pirineu i les Terres de Lleida.

En la benvinguda als assistents la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va destacar l'àrea excepcional que representa el Pirineu i les Terres de Lleida per al turisme ornitològic, on es concentra "la major part de la diversitat d'ocells que hi ha a Catalunya" i on es poden observar més de 350 espècies de les 400 que estan presents a Catalunya, és a dir, el 90% es poden localitzar a les comarques de Lleida, un fet que sens dubte posa el focus d'atenció dels birders d'arreu del continent cap a la nostra demarcació i ens obre oportunitats com a font de dinamització rural. No obstant això, la vicepresidenta va afirmar que malgrat disposar d'aquesta bona oferta "la nostra destinació encara no està prou ben posicionada i cal que, entre tots, capacitem el nostre sector turístic per rebre aquests visitants i oferir-los tot allò que necessiten".

La jornada ha estat organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i Turisme de l'Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme i de les entitats ornitològiques ICO i SEO BirdLife amb els objectius de capacitar i enfortir el sector turístic de la demarcació lleidatana en matèria de turisme ornitològic; en segon lloc, compartir bones pràctiques i fomentar el treball en xarxa entre empreses, allotjaments i administracions per aconseguir desenvolupar un turisme ornitològic competitiu, i finalment visibilitzar i posicionar el Pirineu i les Terres de Lleida com una destinació privilegiada des de la perspectiva ornitològica

En el seu torn de paraula, el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, va definir el turisme ornitològic com un producte 4 D: "És un producte cent per cent Desestacionalitzat. És un producte que ens ajuda a Desconcentrar, ens ajuda a Diversificar i ens ajuda a generar una major Despesa i més ben Distribuïda en el territori". D'altra banda, va recordar que l'any 1997 la demarcació de Lleida va ser pionera en l'àmbit ornitològic amb l'organització del primer "Birding Fòrum" i ara, amb aquesta nova trobada professional, "esperem que ens ajudi a traccionar canvi cap al model de turisme que volem i que ens ha de portar benestar a la comunitat a través dels valors de viatjar". Aquest model, va explicar el director executiu, queda reflectit en el Compromís Nacional per un Turisme Responsable de la Generalitat de Catalunya: "Estem convençuts que el turisme no té cap altra funció que portar benestar a la comunitat i aportar-li valors a través dels valors implícits a la mateixa lògica del viatge".

Per la seva banda, Paco Cerdà, president de Turisme de Lleida, va manifestar que estan treballant des de fa temps en un model turístic fonamentat en el turisme sostenible i el turisme de natura. A més, va exposar la importància de l'entorn natural que encercla la ciutat de Lleida, on ha destacat els Aiguamolls de Rufea, que han estat recuperats per a usos naturistes i educatius; el Parc de la Mitjana, amb una superfície de 90 hectàrees, i el Raimat Natura de creació recent, amb 700 ha i un ecosistema amb més d'un centenar d'espècies de flora i fauna que fa que Lleida estigui envoltada d'un ecosistema immens i ric: "Aquesta oferta representa una magnífica ocasió per al sector turístic per generar activitats i paquets turístics que enriqueixin el seu dossier de productes aprofitant les màximes oportunitats que ofereixen els nostres espais agraris pel que fa a l'ornitologia", va descriure el president.

Respecte a l'apartat de ponències, Jordi Sargatal, ornitòleg, naturalista i actualment director general d'un grup turístic de referència, va obrir la jornada tècnica amb una ponència sobre "El turisme ornitològic al món, un segment en auge". La ponència inaugural va servir per introduir el turisme ornitològic, una modalitat en auge arreu del món, sobretot en cultures anglosaxones, on mou milions de persones. Sargatal va explicar que només a Catalunya hi ha 3.000 persones associades a entitats d'ocells mitjançant l'ICO i altres 20.000 a escala estatal vinculats amb la fundació Seo BirdlLife, però al Regne Unit en són 1.500.000, com també passa en altres països europeus com França, Alemanya i els Països Baixos, entre d'altres.

Sargatal va explicar que Lleida té un potencial enorme per a aquests milers i milers de persones que hi ha a tot Europa i que saben que a la península Ibèrica, a Catalunya i a Lleida en particular poden trobar espècies d'ocells que no hi són als seus països. Per l'ornitòleg es tracta d'un turisme que facilita la desestacionalització turística i també ajuda a la conservació de les espècies. En aquest sentit, ha explicat diferents exemples d'iniciatives d'èxit al voltant de l'ornitologia que s'han transformat en un reclam turístic, amb milers de persones que any rere any van a un indret determinat d'arreu del món per l'ornitologia. També s'ha referit al fet que quan els turistes venen a Lleida a veure ocells han de marxar satisfets i contents per haver pogut complir els seus objectius. Els visitants van quedar enamorats, seduïts per la seva visita a qualsevol destinació que aspiri a consolidar-se en turisme ornitològic. En aquest sentit, s'ha referit tant als establiments que acullen aquest tipus de clients per poder tenir la sensibilitat envers aquest perfil de client com a les instal·lacions preparades com a miradors i punts de guaita d'ocells.

El 12% dels visitats que cada any rep el Parc Nacional ho fan per observar espècies i compta amb diferents itineraris ornitològics alguns d'ells per espècies fàcilment observables i d'altres d'observació més difícil, com és el cas del gall fer, el trencalòs o la perdiu blanca

Durant les diferents taules rodones, a més de posar en valor el conjunt de l'oferta de la demarcació, tant del Pirineu com de la plana, en turisme ornitològic, també es va apostar per la necessitat de professionalitzar el sector i crear línies de treball mitjançant establiments d'allotjament vinculats al turisme ornitològic. També es va tractar la necessitat d'implicar la pagesia com a propietaris de la terra perquè se'n puguin beneficiar, i d'aquesta manera els pagesos vegin reconeguts els seus esforços. "El Birding Fòrum" també va posar el focus en la necessitat de millorar la formació dels guies perquè tinguin millors coneixements per identificar espècies, a més de conèixer quines són les expectatives dels clients per poder-los donar la resposta adient.

Inauguració del Birding Fòrum ©Diputació de Lleida
Inauguració del Birding Fòrum ©Diputació de Lleida

Comentaris