27.10.2021 |

Bones expectatives per la producció de la DOP Pera de Lleida

La collita d'enguany de la DOP Pera de Lleida ha estat apadrinada pel cantant de Koers i darrer guanyador del programa de televisió 'La Voz', Kelly Isaiah, a qui li han lliurat el reconeixement Ets la pera
Kelly Isaiah rebent el coneixement Ets la pera de Gerard Pujol @SalvadorMiret
Kelly Isaiah rebent el coneixement Ets la pera de Gerard Pujol @SalvadorMiret
Bones expectatives per la producció de la DOP Pera de Lleida

Tot i l'afectació per les gelades de la passada primavera els productors de la DOP Pera de Lleida preveuen aconseguir una bona comercialització de la collita d'enguany, tenint en compte que a la resta d'Europa també van afectar les baixes temperatures de manera considerable.

Segons explica el president del Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol els conreus de pera de la demarcació de Lleida els va afectar les gelades que van arribar en el moment de la floració la qual cosa va afectar la planta impedint el creixement del fruit com ho faria en condicions normals. Aquesta circumstància va provocar que el fruit no arribes a assolit els calibres establerts per la DOP, així i tot a la demarcació està previst que es puguin comercialitzar al voltant d'1,5 a 2 milions de quilos de pera de primera qualitat.

Fruita de la DOP Pera de Lleida @SalvadorMiretLa producció de la DOP Pera de Lleida ha de complir una mida i uns paràmetres de qualitat definits pel Consell Regulador, i les peres que es comercialitzen sota aquest segell obtingut fa dotze anys han hagut de ser conreades d'acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles i només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats.

Les gelades, però han afectat de forma encara més intensa la resta de països productors europeus i la producció de pera al continent serà la més baixa de les darreres dècades. En concret, a França preveuen un 50% menys de collita de l'habitual, a Itàlia la caiguda serà del 65% mentre que a Bèlgica serà un 30% inferior i un 20% als Països Baixos.

El Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida està integrat per les empreses Actel, Fruits de Ponent i Fruilar. Els seus més de 200 socis conreen unes 600 hectàrees de peres de les tres varietats autoritzades (Conference, Blanquilla i Llimonera), repartides entre el Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues.

Kelly Isaiah collint peres Conference en una finca de Corbins @SalvadorMiret

Kelly Isaiah, ambaixador d'aquesta collita de la DOP Pera de Lleida

La collita d'enguany de la DOP Pera de Lleida està apadrinada enguany pel cantant de Koers i darrer guanyador del programa de televisió La Voz, Kelly Isaiah. D'aquesta manera, li han lliurat el reconeixement Ets la pera, en un acte que s'ha fet en una finca de Conference situada a la població de Corbins i que també ha servit per donar el tret de sortida a la campanya de comercialització de la DOP Pera de Lleida. El Consell Regulador va instaurar l'any passat aquesta distinció amb la qual reconeix cada campanya una personalitat lleidatana com a ambaixador de la collita. L'any passat va recollir per primer cop el reconeixement el periodista i escriptor Tatxo Benet.

Tinc la sort de viatjar molt, però per molt lluny que vagi a qualsevol acte, quan em conviden a Lleida té un toc molt especial perquè soc de Lleida i em sento molt orgullós de ser d'aquí

Bones expectatives per la producció de la DOP Pera de Lleida
comentaris