Un suport de tenalla del call jueu de Lleida, l'estrella d'una mostra efímera a la UdL

Es tracta d'una peça única a l'Estat espanyol  recuperat pels arqueòlegs l'any 2017

El suport de tenalla del call de Lleida restaurat pel Laboratori d'Arqueologia de la UdL. Fotografia: UdL.
photo_camera El suport de tenalla del call de Lleida restaurat pel Laboratori d'Arqueologia de la UdL. Fotografia: UdL.

Un suport de tenalla en forma de maqueta arquitectònica recuperat al call jueu de Lleida és l'element estrella d'una exposició efímera que acull avui la Universitat de Lleida.

Aquesta mostra recull 43 peces rescatades pels serveis d'arqueologia municipals a l'antic barri hebreu de la ciutat i restaurades pel Servei cientificotècnic Laboratori d'Arqueologia de la UdL

Es tracta de l'únic suport d'aquest tipus, fet al segle XIII a Múrcia durant l'imperi almohade, que s'ha trobat sencer a la península ibèrica.

Una mena de pedestal elaborat amb ceràmica oxidada amb detalls vidrats en verd. Reprodueix la façana d'un pati andalusí, amb dos portes d'accés al saló principal. Decorat amb petits animals, incisions i elements impresos com rosetes decoratives, compta amb un petit forat permet evacuar l'aigua regalimada de la tenalla vers un aiguamans que es situava a la part inferior. Acompanyava una tenalla almohade de ceràmica oxidada decorada amb motius zoomorfs, arquitectònics, vegetals i geomètrics que s'ha recuperat a peces.

Els treballs realitzats a l'antic barri del Seminari entre la primavera de 2015 i l'estiu de 2017 sobre una superfície de més de 6.000 metres quadrats han permès recuperar importants restes de l'antic barri de la Cuirassa, habitat entre els segles XII i XV.

La zona va patir els estralls del pogrom o revolta antisemita de 1391, que va fer-ne minvar dramàticament la població

Les peces que formen part de l'exposició 'EFÍMERA' que s'emmarca en la Jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya, La Cuirassa. Espai de memòria i riquesa patrimonial.

L'objectiu d'aquesta és donar a conèixer la potencialitat científica i arqueològica d'aquest jaciment que ha aportat informacions claus per al coneixement de les comunitats jueves d'època medieval a Lleida, i sobre els processos que van portar a la crisi i abandó d'un dels barris jueus més importants de Catalunya.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement