El Canal d'Urgell només pot garantir un reg de supervivència als fruiters amb les actuals reserves

El sector exigeix ajudes directes a l'administració i tem que molts pagesos abandonin les explotacions

Xavier Vallverdú, pagès i vigilant de l'aigua a Miralcamp, tancant una de les comportes del terme - Foto: Marina Pallàs Barta
photo_camera Xavier Vallverdú, pagès i vigilant de l'aigua a Miralcamp, tancant una de les comportes del terme - Foto: Marina Pallàs Barta

Amb el tancament del canal principal de la setmana passada, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell calcula que les reserves actuals als embassaments d'Oliana i Rialb només permetrien fer un reg de supervivència per als arbres fruiters durant l'estiu. El ple de la junta de govern va acordar dimarts que la distribució d'aigua per a abastaments a municipis es farà de manera contínua amb un mínim operatiu d'entre 1,5 i 2 metres cúbics per segon, que es repartirà per diferents trams del canal. Paral·lelament, representants del sector agrari s'han reunit amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida i li han traslladat la preocupació que viuen, així com la necessitat d'aconseguir ajuts directes.

El ple de la junta de govern de dimarts va servir per acordar una sèrie de restriccions amb l'objectiu de preservar el subministrament d'aigua per als abastaments.

La declaració d'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) arran de la situació sota mínims de la conca del Segre i la manca de reserves d'aigua als embassaments ha obligat la comunitat a prendre aquesta mesura extraordinària

Atès que els volums disponibles ara per ara són molt limitats, el reg de supervivència dels arbres fruiters no està garantit durant tots els mesos d'estiu. De fet, ara com ara només es podria fer un reg durant tota la campanya i per això estan pendents de noves aportacions als pantans.

Davant de la situació actual, l'inici del reg de supervivència es decidirà de forma acordada prèviament per la junta de govern i encara no està clar quan es podrà fer. D'altra banda, l'aigua que provingui de desguassos generals es destinarà al reg d'arbres fruiters, i des de la Casa Canal es recomana a les col·lectivitats que l'aigua dels seus pous i també l'emmagatzemada als seus embassaments, es destini per regar els arbres.

Finalment, en un comunicat emès per la comunitat de regants, s'informa que estan gestionant amb les administracions la disposició d'ajuts i indemnitzacions per pal·liar les pèrdues als cultius.

El sector tem que s'arribi a l'abandonament d'explotacions

Representants dels sindicats agraris Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, així com també Afrucat i la Federació de Cooperatives Catalanes (FCAC) es van reunir aquest dijous amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida per abordar la situació de sequera del sector agrari i ramader, que en els darrers dies també s'ha vist agreujada pel tancament del canal Segarra-Garrigues.

El sector va traslladar a l'administració la preocupació que viuen davant una situació completament "excepcional" per falta d'aigua i les pèrdues que preveuen en les collites. També van alertar que davant aquest panorama, temen un abandonament d'explotacions perquè molts no podran continuar.

El subdelegat José Crespín va dir que la reunió va servir per copsar el "dia a dia" de la situació d'emergència hídrica, conèixer les afectacions i l'escenari actual. Un escenari que Crespín va definir com "molt canviant però que ha de permetre definir un full de ruta" per tal que el Ministeri d'Agricultura pugui quantificar la magnitud de les conseqüències de la sequera.

Prèviament, el subdelegat s'havia reunit amb el president de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana, Ramon Piqué, seguint amb la ronda de contactes amb les comunitats de regants de Lleida per copsar les inquietuds i la situació de cada infraestructura hidràulica davant la sequera i poder fer un seguiment de la seva evolució

El subdelegat va reiterar el compromís de l'executiu espanyol de seguir "acompanyant i donant suport" al sector.

comentaris