El Canal de Pinyana aprova el finançament per modernitzar el reg de 1.927 hectàrees en sis municipis del Segrià

El cost previst de les obres és de 34,9 milions d'euros, 10 dels quals els finança la Generalitat i la resta els regants
L'assemblea de la comunitat celebrada aquest dimecres - Foto: Ajuntament de Lleida
photo_camera L'assemblea de la comunitat celebrada aquest dimecres - Foto: Ajuntament de Lleida

La Junta General Extraordinària de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana ha acordat aquest dimecres la formalització del conveni amb la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (SEIASA) per finançar la modernització del reg en 1.927 hectàrees del sector 3, als termes municipals de Corbins, Benavent de Segrià, Torre-Serona, Vilanova de Segrià, la Portella (Segrià) i Lleida. El cost total previst dels treballs és de 34,9 milions d'euros, 10 dels quals els aporta la Generalitat i els 25 restants els assumiran els regants mitjançant un préstec a 50 anys sense interessos, que es començarà a retornar d'aquí a 25 anys. Pròximament s'aprovarà també la modernització de 2.500 hectàrees més a Lleida i Alcarràs.

La sessió ha estat presidida pel paer en cap i president de la Comunitat de Regants de Pinyana, Fèlix Larrosa, i pel president del Sindicat de Regs, Ramon Piqué. Un cop aprovada la proposta, per majoria absoluta de les col·lectivitats de regants presents, està prevista la signatura del conveni amb SEIASA el pròxim 11 de març a la Paeria de Lleida i que l'empresa pública Tragsa pugui adjudicar les obres aviat. L'obra ha d'estar acabada al desembre de l’any 2026.

Larrosa ha mostrat la seva satisfacció per aquesta fita. "Els pagesos i ramaders han decidit assumir, una vegada més, els seus compromisos i avançar en unes obres molt esperades. És un exemple que ens donen i un missatge per altres territoris que tenen necessitats i han de conèixer que assumim la nostra quota de solidaritat", ha assenyalat.

A més, l’alcalde ha destacat que pròximament s'aprovarà el projecte de modernització del sector 5, que abasta unes 2.500 hectàrees, la major part al terme de Lleida i unes 500 al d'Alcarràs (Segrià).

Aquesta actuació se sumarà a la feta al sector 6, a les partides de Rufea, Butsènit i part de La Caparrella, Malgovern i Torres de Sanui de l'Horta de Lleida, que agrupen 1.300 hectàrees. S'estima que les obres han permès estalviar un 30% del consum d'aigua.

Comentaris