La cara i la creu de les Festes Majors d'estiu als municipis lleidatans

El municipi de Golmés arrencava aquest dimecres cinc d'Agost la Festa Major, Les Borges Blanques la celebrarà al mes de setembre, i Torregrossa la cancel·la per l'increment de positius de coronavirus
Arxiu de la Festa Major de les Borges Blanques
photo_camera Arxiu de la Festa Major de les Borges Blanques

Els efectes de la pandèmia està obligant a prendre decisions difícils als equips de govern dels municipis lleidatans, els gestos municipals intenten trobar l'equilibri entre les mesures de seguretat i les agendes d'activitats imprescindibles perquè continuï la convivència ciutadana. Ja ho van ser en el seu dia l'obertura de les piscines municipals, un equipament que alguns batlles es van plantejar com a essencial per l'època estiuenca, i altres van considerar que no volien córrer riscos per la demanda d'usuaris.

Arribat el mes d'agost, l'època àlgida de les Festes Majors, els consistoris tornen a tenir davant seu la disjuntiva de programar o no, activitats de màxima concurrència. Tot i la possibilitat de poder programar espectacles, no els serà fàcil poder equilibrar les restriccions i mesures amb el gaudi dels espectadors, en el cas dels que han tirat pel recte i han decidit celebrar la Festa Local.

Altres que directament han decidit que no volen córrer riscos, ajornant o suspenent els seus programes, o altres que s'han limitat a formats més reduïts. Aquests casos, tot sigui dit, per considerar que tenen sobre l'espasa de Dàmocles de la COVID-10.
Festa major de Golmés trobada de Gegants

El municipi de Golmés,

Arrencava aquest dimecres cinc d'agost la Festa Major, amb el reconeixement dels organitzadors de trobar l'equilibri entre la responsabilitat individual de cada veí, i la participació col·lectiva en els actes programats. La Comissió de Festes també ha volgut fer pales, les dificultats per preparar un format adaptat a la responsabilitat individual dels golmesencs i golmesenques i la participació col-lectiva en els diferents actes.  Programa de la Festa Major de Golmés 2020

L'alcalde de Golmés, Jordi Calvís destacava que ha calgut adaptar la festa a les circumstàncies actuals i perfilar, per tant, un programa que mantingui l'essència d'aquelles activitats més solemnes, i fent d'aquesta festa major, un gaudi cultural que serà per força a petita escala, i que tindrà lloc del 5 al 9 d'agost. Per l'escenari del Pavelló Salvador Ezquerra passaran grups d'havaneres, cobles, l'orquestra Maravella, Quim Masferrer, l'orquestra Costabrava, i espectacles i activitats en els diferents parcs i zones verdes del municipi del Pla d'Urgell.
 

A les Garrigues, la seva capital les Borges Blanques, celebrarà la Festa Major del 4 al 8 de setembre.

Segons la regidora de Cultura i Salut de les Borges Blanques, Ariadna Sallaenguany, des de la Comissió de Festes, s'ha programat una Festa Major diferent, marcada pels protocols de seguretat sanitària, i per aquest motiu totes les activitats seran gratuïtes. Així i tot s'han hagut de suspendre alguns dels actes per la complexitat per adaptar mesures de seguretat per l'alt risc de contagi. Salla, afegeix que s'està buscant la fórmula més idònia perquè la gent pugui disposar de servei de barra sense l'acumulació que hi acostuma a haver-hi en diferents moments de l'esdeveniment.

Festa Major les Borges Blanques 2013Els organitzadors destaquen que se substitueixen les sessions de ball per concerts amb les orquestres, però sense llotges. A més a més, també s'han hagut de posposar fins a l'any vinent les tradicionals curses de barques al Terrall, la dels Ornis i l'espai de les penyes, donada la complexitat a l'hora de mantenir la seguretat de les persones assistents.

Festa Major de Torregrossa

Torregrossa multiplica els positius de COVID-19

El municipi del Pla d'Urgell, és l'altra cara de la situació, l'increment considerable de casos positius de coronavirus ha obligat a l'Ajuntament a cancel·lar la Festa Major d'agost, programada per la segona quinzena d'agost.

L'alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig, explicava que inicialment es preveia dur a terme alguna activitat festiva, però davant de l'augment de casos s'ha optat per cancel·lar-los tots, de la mateixa manera que s'han tancat tots els equipaments municipals. Puig destaca que s'han fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania, per tal que no es relaxi en les mesures d'higiene i l'ús de la mascareta.

Puig va afegit, que la tasca de l'equip facultatiu del centre mèdic local ha sigut extraordinària la qual cosa ha volgut destacar, així com la dels serveis socials del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, imprescindible pel seguiment i atenció de la crisi sanitària. Al contrari Puig ha sigut crític en la falta de coordinació entre els diferents municipis de la comarca i la capital Mollerussa, en els aspectes de la crisi sanitària i les mesures a emprendre.

Comentaris