Càritas Lleida obre la seva tercera botiga de roba de segona mà a Lleida

Amb aquesta iniciativa, dona feina a 15 persones en risc d'exclusió social

Nova botiga Troballes al carrer Anselm Clavé de Lleida. Fotografia: Anna Berga.
photo_camera Nova botiga Troballes al carrer Anselm Clavé de Lleida. Fotografia: Anna Berga.

Troballes, l'empresa de recollida de roba de Càritas Lleida, ha obert recentment les portes a la tercera botiga, al carrer Anselm Clavé.

Aquest projecte va néixer l'any 2006 davant de la necessitat de gestionar el gran volum de donacions de roba que es rebia, i actualment compta amb 4 comerços a la ciutat, 3 botigues de caràcter comercial i 1 establiment on es fan les donacions socials.

Al llarg d'aquests anys la iniciativa s'ha encarregat de recollir i tractar la roba que la ciutadania dona, que es destina a donacions socials, a la venda de segona mà o es recicla

Troballes dona feina a 15 persones en risc d'exclusió social, complint amb el principal objectiu empresarial juntament amb l'aposta per l'economia circular i sostenible a través del reciclatge de la roba i de la venda de les peces tèxtils en bon estat. 

La roba que Càritas recull arreu de l'Estat l'envia a tres grans centres de treball del projecte Moda Re- ubicats a Barcelona, Madrid i Bilbao. En aquests punts es fa el triatge que decideix si la roba es destina a donacions, botigues de segona mà o se'n fa fil que pugui ser utilitzat per elaborar nous productes tèxtils i contribuir, així, a l'economia circular.

Del total de la roba, més d'un 90%, es recicla, el 5% es considera vàlida per tornar a la botiga i la resta s'exporta a països subdesenvolupats

Càritas Diocesana de Lleida va recollir el 2021 un total de 658.602 quilos de roba en els 145 contenidors repartits entre les diverses poblacions de la diòcesi.

El gerent de Troballes, Adrià París, remarca que gràcies a les donacions poden crear llocs de treballs per a persones en risc d'exclusió social. L'objectiu és que puguin accedir al mercat laboral davant les dificultats que es troben per accedir-hi de la manera ordinària. Els treballadors de Troballes s'encarreguen de treballar a la botiga, recollir la roba dels contenidors i fer feines de peó als magatzems. A més, també tenen altres línies de negoci, com són serveis de neteja i de missatgeria amb l'objectiu de diversificar l'activitat.

"No entrem a competir amb ningú, Troballes parla d'economia circular des del 2006 i ho fem tenint un projecte social a darrere, pel que fa a la conscienciació hem de continuar treballant", explica París. "Tot té un cost econòmic, nosaltres creem llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social i ho paguem amb els diners que fem de la venda de la roba", afegeix.

Amb aquestes botigues, Troballes vol apropar una alternativa a la indústria tèxtil i a la vegada trencar els estigmes que la roba de segona mà té una pitjor qualitat que la nova i que va destinada a persones vulnerables.

Comentaris