La CHE declara l'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre

L'òrgan rebutja fixar restriccions als municipis de Ponent i diu que és competència dels regants dels canal d'Urgell

Pantà de Rialb a menys d'un 7% de la seva capacitat - Foto: Anna Berga
photo_camera Pantà de Rialb a menys d'un 7% de la seva capacitat - Foto: Anna Berga

La junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que s'ha celebrat aquest dimecres a Saragossa ha declarat la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre, segons ha anunciat la seva presidenta, Maria Dolores Pascual. El sistema Rialb-Oliana està en estat d'emergència des de fa deu mesos i la seva situació és "molt pitjor" que a la resta de conques, ha afirmat Pascual, que ha afegit que la declaració serà un suport per als regants de regadiu de cara a tramitar ajuts a les administracions públiques, entre altres. D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar restriccions als municipis que abasteix el Canal d'Urgell i diu que és competència de la comunitat de regants.

La presidenta de la CHE ha exposat que la conca del Segre és la que en aquests moments pateix la "pitjor situació", tot i que també ha alertat que si no plou en els pròxims dies és probable que al maig la resta de sistemes de la confederació també entrin en situació d'emergència per sequera

Davant d'aquesta situació, la junta de govern de la CHE ha declarat aquest dimecres la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària al sistema Rialb-Oliana. Els dos embassaments estan a l'11,8% de la seva capacitat conjunta, amb un 5,4% de capacitat a Rialb i un 42,6% a Oliana.

La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, atenent els mitjans de comunicació - Foto: Oriol Bosch
La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, atenent els mitjans de comunicació - Foto: Oriol Bosch

Pascual ha explicat que la declaració suposarà tenir una "major cobertura jurídica" per aplicar mesures de caràcter restrictiu. També serà un "suport" perquè els agricultors afectats puguin accedir a ajuts de les administracions públiques i, en tercer lloc, permetrà crear una comissió permanent de sequera que farà més "àgil" el seguiment de la sequera.

D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar una normativa de l'ús de l'aigua a l'estiu als municipis que depenen del canal d'Urgell tal com havien demanat els alcaldes. Pascual ha explicat que aquestes decisions les ha de prendre la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell amb caràcter "global" i sota la tutela de la confederació.

Sobre els regants del canal d'Urgell, Pascual ha afirmat que les decisions que la comunitat de regants ha adoptat en els darrers mesos són "sensates i encertades" i ha reiterat que la prioritat dels dos òrgans és "garantir els abastiments". En aquest sentit, ha tornat a demanar "responsabilitat" als responsables dels abastiments, "de manera que aquells usos que no siguin prioritaris es puguin restringir i, entre tots, de forma solidària, puguem etnir més garantia per als abastiments", ha indicat.

Comentaris