Un estudi de la UdL relaciona l'ús abusiu de mòbils amb l'agressivitat i la baixa autoestima

Alguns dels símptomes psicopatològics relacionats amb l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent són socials i generen conflictes i enfrontaments familiars, pèrdua d'interès en altres activitats, malestar personal, dependència del telèfon, dificultat per controlar la necessitat d'estar connectat...
L'equip de cièntifics de la UdL i de l'IRBLleida ©UdL
photo_camera L'equip de cièntifics de la UdL i de l'IRBLleida ©UdL

Les persones amb una personalitat més agressiva, impulsiva, inestable emocionalment i amb ansietat fan un ús problemàtic o abusiu del telèfon intel·ligent. Així ho determina una recerca liderada pel grup de recerca Neurocognició, psicobiologia de la personalitat i genètica de la conducta de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). 

Els resultats de la recerca confirmen la forta relació entre els trets de personalitat com la baixa autoestima, l'ansietat, l'hostilitat, els canvis d'humor, la necessitat d'aprovació social, l'autocontrol, l'agressivitat o la recerca de sensacions emocionals fortes amb l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent. Una situació que afectaria, segons la investigació, més a la gent jove i a les dones de totes les classes socials, expliquen des de l'IRBLleida.

Aquests trets de personalitat predictius de l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent s'han trobat també en altres trastorns addictius, com ara el joc patològic o ús de substàncies tòxiques o addiccions alimentàries. També s'ha detectat un relació negativa entre l'abús abusiu del telèfon intel·ligent i la productivitat laboral.

Estudis previs ja havien demostrat l'increment de l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent ocasionant problemes de son, ansietat, estrès o depressió, entre altres. D'altres recerques també en destaquen que aquestes persones presenten un baix nivell d'autoestima que pot ocasionar que busquin el contacte social a través de l'ús de l'smartphone per mitigar l'ansietat.

El catedràtic de la Universitat de Lleida i responsable del grup de recerca Neurocognició, psicobiologia de la personalitat i genètica de la conducta, Anton Aluja, assenyala que aquesta recerca "suposa un important avenç perquè l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent pot contribuir a problemes i trastorns de conducta, especialment en adolescents".

"Alguns dels símptomes psicopatològics relacionats amb l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent són socials i generen conflictes i enfrontaments familiars, pèrdua d'interès en altres activitats, malestar personal, dependència del telèfon, dificultat per controlar la necessitat d'estar connectat, sentiments d'irritabilitat, canvis d'estat d'ànim per la necessitat de fer-ho immediatament o respondre als missatges", remarca. Per això, Aluja recomana "prestar especial atenció a la prevenció tractament en programes escolars de prevenció de comportaments tan addictius".

Comentaris