Científics de la UdL descobreixen un mecanisme per frenar la metàstasi del melanoma

Equip que ha treballat en l'estudi de la UdL
photo_camera Equip que ha treballat en l'estudi de la UdL

La inhibició d'una proteïna anomenada Miosina tipus 2 pot ajudar a frenar la metàstasi del melanoma, el càncer de pell més perillós. Així ho revela una recerca en què han participat els catedràtics de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadors del grup de Patologia Oncològica de l'IRBLleida-UdL Xavier Matias-Guiu i Rosa M. Martí, recentment publicada a la prestigiosa revista científica Cell. Aquests experts també treballen a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a les àrees d'Anatomia Patològica i Dermatologia. 

L'estudi, liderat per la catedràtica Victoria Sanz-Moreno del Barts Cancer Institute de la Universitat de Londres, revela que les cèl·lules de melanoma agressiu són capaces de manipular el sistema immune en benefici seu. Com a resultat, un tipus de glòbuls blancs anomenats macròfags que haurien de reconèixer i destruir les cèl·lules canceroses acaben afavorint el creixement i la propagació del tumor.

En circumstàncies normals, els macròfags ajuden a eliminar les cèl·lules canceroses i combatre els agents infecciosos. El melanoma agressiu allibera senyals específics que atrauen cèl·lules immunes cap al tumor, alterant el seu entorn i reeducant les cèl·lules immunes per créixer i propagar-se. L'equip ha descobert que l'alliberament d'aquests senyals 'immuno-moduladors' de les cèl·lules cancerígenes està controlat per la miosina tipus 2, que juga un paper important en la remodelació de la forma de les cèl·lules (citoesquelet), intervenint també en la migració cel·lular.

En futures recerques, volen combinar medicaments que bloquegen tant la migració i la invasió de cèl·lules canceroses amb les immunoteràpies i les teràpies dirigides

Finançats pel Cancer Reseach UK, els investigadors han pogut bloquejar l'alliberament d'aquests senyals que reprogramaven les cèl·lules immunes, evitant la progressió del càncer. Inhibint la Miosina tipus 2 hem pogut reduir el creixement i la disseminació del melanoma, asseguren. L'equip també investigarà el paper del citoesquelet de les cèl·lules en la regulació de les respostes immunològiques en els tumors.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement