El circ agafa impuls

El sector ha vist reforçat, gràcies al Pla d’Impuls del Circ, el foment de la formació en circ i creació, l’exhibició i la difusió en l’àmbit local i internacional, així com un reforç en les infraestructures i el suport a la producció

Circus actress acrobat performance. Two girls perform acrobatic elements in the air.
photo_camera Artistes actuant en un espectacle de Circ. Autor-Viatlana Lazarenka

logo-tc-png (1)

El 2021 ha estat l’any en què s’ha culminat el Pla d’Impuls del Circ (PIC) que des de 2019 han dut a terme el Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), i que ha comptat amb una inversió de 1,1 milions d’euros en el sector.

El Pla d’Impuls del Circ engloba un ampli ventall d’objectius que abasten des del foment de la formació en circ i la creació, fins a l’exhibició i difusió del circ en l’àmbit local i internacional, passant pel reforç de les infraestructures i el suport a la producció.

Una mostra del que ha suposat aquest pla ha estat la inauguració de la carpa itinerant Nilak a Villalba dels Arcs que s’ha viscut com un moment important per tot un sector que vol fer arribar el circ a tot el territori.

El sector ha fet balanç conjunt de l’evolució de les mesures previstes en el Pla, tant de les que segueixen en curs (fins al primer trimestre de 2022) com les que ja s’han executat, i per presentar el web que inclou tota la informació del PIC i que pretén constituir-se com una eina útil tant per al sector com per a tota la ciutadania interessada en el circ.

Consolidació del sector

El Pla d’Impuls del Circ ha significat un pas endavant per a la consolidació del sector. Les seves onze mesures han millorat la formació professional en el circ i la visibilitat dels espais que s’hi dediquen, reforçat les infraestructures del país, fent créixer el circuit d’espectacles i acostant la disciplina al territori, contribuint a la creació de públics i a la difusió del circ català en l’àmbit local i internacional. A més, el Pla ha permès la creació d‘una producció de mig/gran format, la Producció Nacional de Circ, que ha girat pel país. La mesura “Circ i món empresarial” també ha celebrat trobades entre professionals del circ i empreses per a promoure sinergies.

Inauguració de la Carpa Itinerant de NilakInauguració de la Carpa Itinerant de Nilak. Autor: govern.cat

La carpa itinerant Nilak, que s’ha fet realitat gràcies al Pla d’Impuls del Circ i el Premi Lluís Carulla 2020 de la Fundació Carulla, és una de les onze mesures del Pla. Pretén apropar el circ i altres arts escèniques contemporànies a comarques catalanes que no disposen de teatre. La carpa farà estades de quinze dies als municipis on s’instal·li per fer tallers, actuacions i altres activitats en col·laboració amb la població local. Després de l’estada a Villalba dels Arcs (Terra Alta), la carpa passarà per la Conca de Barberà i l’Alt Urgell, entre altres comarques.

Altres mesures del Pla d’Impuls encara continuen vigents i s’allargaran, en alguns casos, fins ben entrat el 2022.

El Pla de Circ preveu trobades en línia i presencials amb programadors europeus per potenciar la contractació i la visibilitat del circ català a l’exterior. La pandèmia va impedir realitzar algunes de les accions el 2020 i la mesura s’allargarà fins al 2022. Les accions, aplegades sota el lema Catalan Journey, es desenvolupen en complicitat amb Fira Trapezi, Fira Tàrrega i el Mercat de les Flors. Aquest novembre A Catalan Journey ha dut una delegació catalana als festivals Circolo i Theater op de Mark als Països Baixos i Bèlgica. De cara al 2022 hi ha previstes dues trobades amb agents europeus, l’última de la qual serà a Fira Trapezi.

També s’ha realitzat la iniciativa Pobles de circ que consisteix en portar espectacles i tallers de circ a poblacions de menys de 10.000 habitants. Alhora s’ha creat un banc de recursos i de producció de materials de circ per a totes les entitats que treballen el circ aplicat a les comunitats, com a eina de transformació social. El Pla també preveu reforçar la formació a través del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel. La consolidació d‘aquest centre (l’únic autoritzat per a la formació circense al país) s’acompanya d’un esforç per generar una major visibilitat de la xarxa d’espais de formació no reglada en circ de Catalunya. L’any 2022 es farà una jornada que convocarà tots els centres d’aquesta xarxa (57 espais que sumen 5.500 alumnes) i que dona continuïtat a una primera trobada que es va fer l’any 2021.

Una altra de les propostes és fer més present el circ català actual als mitjans de comunicació, amb l’elaboració d’un dossier amb informació i recursos per als seus professionals. La mesura, que té per nom #RessonaCirc, posarà a l’abast de periodistes i comunicadors un dossier al qual puguin recórrer per parlar de circ.

En l’àmbit de la difusió també s’ha creat, Esfera circ, una iniciativa que s’adreça específicament a agents culturals de les arts escèniques. Organitzada per La Central del Circ, des de 2019 ha format dos grups de programadors, prescriptors, tècnics municipals i periodistes que s’han submergit en el sector, amb visites nacionals i internacionals.

Finalment, el Departament de Cultura tornarà a convocar a finals de l’any vinent la línia de subvenció a les infraestructures de circ, que fomenta l’adequació i millora dels espais de circ del territori. Aquesta nova convocatòria 2022/2023 contempla un augment de pressupost que incrementarà les modalitats, els beneficiaris i els imports de subvenció. Aquesta mesura compta amb la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya com a entitat coorganitzadora.

Espai patrocinat per:

logo-gene

comentaris