24.10.2021 |
Territoris.cat

SALUT POSA L'ÈMFASI ENGUANY EN PREVENIR TAMBÉ ALTRES MALALTIES D'HIVERN COM LA BRONQUIOLITIS

Comença la campanya de vacunació de la grip

Campanya vacuna de la grip
Campanya vacuna de la grip
Comença la campanya de vacunació de la grip

Salut posa en marxa la campanya de vacunació de la grip i ja té disponibles més d'1,2 milions de dosis de la vacuna als CAP i als centres vacunals. Segons ha explicat el departament, enguany la campanya comunicativa Per un hivern sense BRRR posa l'èmfasi en prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques. Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària, entre altres.

La campanya se centra sobretot en els col·lectius més vulnerables: majors de 60 anys, dones embarassades, persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, i professional sanitari

Som personal de risc i ens hem de vacunar

Sobre els professionals sanitaris, encara cal insistir perquè s'assoleixi l'objectiu de vacunació del 40%. L'any passat, es va millorar el percentatge passant del 23,3% al 28,05%, però encara és lluny de l'objectiu.
 

Campanya GripSalut aconsella per primer cop vacunar infants prematurs

Enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha assegurat que està demostrat que el col·lectiu té una morbilitat molt més important, és a dir, que tenen més problemes de malalties de tipus respiratoris, pneumonies, etc. En el cas d'aquests nadons, la vacuna, ha precisat, seria la mateixa que per un adult pel que fa a la composició però la dosi seria diferent.
 

Més de 700 centres vacunals

A Catalunya hi ha 700 centres vacunals des d'on es distribuiran els més d'1,2 milions de vacunes, una adquisició que ha tingut un cost de prop de 4 milions i mig d'euros.

A banda, Salut també destina 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària davant la previsió d'un increment de la demanda assistencial. Són 1,7 milions més que la temporada passada.

El fet que a l'hivern les persones es concentrin més en espais tancats que la resta de l'any fa que la transmissió sigui més curta

Segons ha explicat Marta Chandre, sotsdirectora del CatSalut, es reforçaran les plantilles per fer front als pics de demanda però també es farà una actuació proactiva des de la primària, aconsellant a pacients ja identificats de risc i fent visites domiciliàries.

Dels 21,4 milions d'euros, 3,3 aniran a la primària, 3,3 a l'atenció sociosanitària i 14,8 a l'hospitalària. Amb tot, Chandre no ha concretat en quin nombre d'efectius es traduirà el reforç de plantilles.
 

Bronquiolitis i altres malalties d'hivern

Més enllà de la grip, la campanya comunicativa d'aquest any se centra també en la prevenció d'altres malalties d'hivern. La grip no és l'única malaltia que es produeix a l'hivern, segurament és la més mediàtica, però també hi ha altres virus i infeccions respiratòries que ocasionen increments importants de la demanda assistencial, com l'epidèmia de la bronquiolitis.

Per això, els pòsters i altres materials comunicatius adreçats a la ciutadania aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint o ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.

Comença la campanya de vacunació de la grip
comentaris