El Congrés Català de la Cuina vol potenciar i posicionar el producte de Lleida

Jean-Louis Neichel i JoelCastanye, estrelles Michelin convidats del Congrès
photo_camera Els cuiners amb estrella Michelin Jean-Louis Neichel i Joel Castanyé, convidats del congrés

El Congrés Català de la Cuina subratlla la necessitat d’analitzar els punts forts de la cuina i gastronomia catalanes de forma conjunta per tal d’idear estratègies de millora. Aquest serà l’objectiu del III Congrés, segons es va exposar a la primera jornada que va tenir lloc a la Llotja de Lleida el passat 16 d’octubre, on el director executiu del congrés, Màrius Ribalta, va posar en relleu la importància d’actuar d’una manera global entre cuiners, productors, universitats, consumidors i administracions per tal de millorar i consolidar el posicionament internacional d’aquesta. Jordi Graell,  professor de l'Escola Tècnica Superior Agrària de la Universitat de Lleida i director de la Comissió de Lleida d'aquest III Congrés, va destacar l'oportunitat del sector agroalimentari lleidatà per fer producte gastronòmic i apropar-se a cuiners i restauradors per explicar els seus productes

Jornada lleidatana del Congrés Català de la Cuina

A l’esdeveniment s’hi van convidar dos cuiners amb estrella Michelin: el veterà francès Jean-Louis Neichel i el jove lleidatà Joel Castanyé, que van debatre i van exposar anècdotes i vivències culinàries, moderats per Gregori Canalias, professor de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. En la ponència, els tres professionals van manifestar que, en la cuina, és essencial una immillorable relació qualitat-preu, que estigui en sintonia amb el que es demana.

També es van organitzar taules de comunicacions, la primera de les quals se centrava en la relació de la cuina amb el producte i gastronomia el territori, protagonitzada per Anton Bundó, president de Turalcat; Carles Pujol, de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona; Dolors Etxalar, de l'Ajuntament de Tremp; Ramon Sarroca, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i el cuiner i divulgador Josep M. Morell; moderats per Robert Soliva, professor de la Universitat de Lleida.

En una segona taula de comunicacions, amb Jaume Lloveras de la Universitat de Lleida; els xefs Xixo Castanyo i Mercè Camins, del restaurant Malena i Casa Mercè; els productors Jordi Capdevila de Carnsargaire i Venanci Guiu d'Olicatessen; i el subdirector general d'Indústries i Qualitat Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia; com a protagonistes, van reclamar una relació més directa del productor amb el cuiner per defensar la cuina i donar-li valor.

Es va tracar d’un esdeveniment amb més 350 inscripcions

Després d’un dinar de networking, es va celebrar una sessió sobre Turisme i Cuina/Gastronomia, moderada per Natàlia Daries de la Universitat de Lleida; amb Jaume León de Tu i Lleida; Montse Gimena de Como Pomona; Joan Carles Mercader, vicepresident de la Fecoll; i Marina HierroEva Martín de la Universitat de Lleida; com a protagonistes.

Jornada lleidatana del Congrés Català de la Cuina

En la següent taula es van debatir les relacions entre turisme i gastronomia amb Tomàs Cusiné, de l’Associació Ruta del Vi de Lleida; Ariadna Boixader d’Olea Soul; Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme; Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; i Katja Rautenberg de l'Hotel Castell de Ciutat; i va ser moderada per Joan Baigol, director del Consorci del Turó de la Seu Vella.

Abans de la cloenda, hi va haver un diàleg amb el xef Carles Gaig del restaurant Gaig. Van tancar l’acte Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida; Delfí Robinat, president del Consell Social de la Universitat de Lleida; i Narciso Pastor, director del Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari de la Universitat de Lleida i president de la Comissió de Lleida del III Congrés Català de la Cuina.

L’acte va comptar també amb la presència de Joan Biscarri, vicerector d'activitats culturals de la Universitat de Lleida; Rafael Peris, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida; i Ferran Noguera, director dels serveis territorials a Lleida del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

comentaris