28.11.2021 |

Terra d'Oli, proposa experiències al voltant del correu i l’elaboració de l'or líquid

Paisatge d'oliveres en terres lleidatanes ©CCGarrigues
Paisatge d'oliveres en terres lleidatanes ©CCSegrià
Terra d'Oli, proposa experiències al voltant del correu i l’elaboració de l'or líquid

El Consell Comarcal del Segrià impulsa el projecte Terra d’Oli, una iniciativa que vol ser element dinamitzador del turisme i l’economia a la comarca. Es tracta d’una evolució dels Camins d’or líquid al Segrià Sec, un cicle que durant dotze anys va marcar el calendari de la campanya de l’oli nou.

El projecte té com a objectiu divulgar les singularitats dels municipis del Segrià i les particularitats de la terra que els envolta, la gastronomia, la diversitat del paisatge, i tot el ritual que gira al voltant de l’oli que es produeix a la comarca.

Terra d’Oli ha canalitzat les propostes d’enguany amb el lema ‘Verdor que omples el cor’  amb la voluntat de fomentar el coneixement de la cultura de l’oli, el cultiu de l’olivera i l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra, tot plegat per posar en relleu l’alta d’aquest producte agroalimentari que es produeix en terres lleidatanes.

El repte de Terra d’Oli és donar a conèixer al visitant un territori atractiu amb un abundant patrimoni natural, arquitectònic i cultural, que es combina amb l’experiència gastronòmica que ofereix el tast de l’oli i les receptes tradicionals que es conserven. Tot plegat pretén ser una eina generadora d’economia i un atractiu turístic durant tot l’any.

L’origen de la iniciativa parteix de l’estreta vinculació de la comarca del Segrià amb la terra, la pagesia, la transformació agroalimentària, i la tradició gastronòmica lligada al conreu de l’olivera, estès per bona part de la comarca.

L’arrencada de Terra d’Oli ha programat una quarantena d’activitats fins el 26 de desembre: tallers, tastos, fires, esmorzars, menús i experiències al voltant de la gastronomia, visites i rutes guiades, turisme rural i concursos fotogràfics.

El programa es desplegarà en una desena de municipis del Segrià Sec i de la resta de la comarca: Maials, Alpicat, Torrebesses, Sarroca de Lleida, Seròs, Almatret, Alfés, Alcanó i Lleida.

Calendari d’activitats

El calendari de Terra l’Oli, sota el lema 'Verdor que omples el cor', arrencava el passat cap de setmana amb la Fira de l’oli ver de Maials, la cita anual amb l’oli nou i un atractiu programa d’activitats comercials i de lleure.

La consellera Teresa Jorda inaugura la Fira de Maials

Les activitats s'estendran del 21 de novembre al 19 de desembre els dissabtes i diumenges

 

Podeu baixar el programa d'activitats complet de tot el cicle en aquest enllaç

Dissabtes i diumenges, 27, 28 novembre, 4, 5 i 11 de desembre

Visita guiada al Museu Molí Ca l'Agustí. Alpicat, 12 h. -13.30 h.

Molí Ca l'Agustí. AlpicatAquest molí centenari permet conèixer el procés complet de l'elaboració de l'oli, amb un recorregut per l'almàssera i els diferents espais museïtzats. Una gran oportunitat per descobrir la vida i la maquinària agrícola tradicionals. Un cop finalitzada la visita al molí, tothom que vulgui podrà fer un recorregut guiat per Alpicat per visitar i conèixer tres rellotges de sol que té la vila.

Activitat gratuïta

Més informació al 973 736 112  www.molicalagusti.es  [email protected](link sends e-mail)

Diumenge, 28 de noviembre i 12 de desembre

Degusta Maials. Experiència oleoturística 360º

Una experiència 360º idònia per conèixer Maials i l’estret lligam amb la cultura de l’oli. Hi ha dues modalitats de visita: la guiada a càrrec de l’associació ‘La Capitonya’ i la gimcana organitzada pel ‘Club ciclista i excursionista’ de Maials i molt recomanable per a ser gaudida amb família.

Ajuntament de Maials, preu 10€ per persona a partir de 14 anys (inclou visites i esmorzar)

Inscripcions (reserves i pagar fins el divendres abans de l’activitat) al 973 130 004  www.maials.cat    [email protected](link sends e-mail) 

Diumenge, 28 de noviembre, i 5 12, 19 i 26 de desembre

Ruta guiada per la Torrebesses monumental.

Torrebesses monumentalAquest recorregut proposa la descoberta de diferents espais monumentals de Torrebesses, la seva relació amb el paisatge i el patrimoni rural vinculat sempre a l’agricultura i tota la història que ha anat conformat l’increïble patrimoni d’aquest poble del secà.

La visita inclou el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, les sitges, la Vileta, les façanes dels monumentals Casals-Palaus Gort i Oró i la de l’ajuntament de la vila. També, l’Església de Sant Salvador i el retaule de pedra policromada de Sant Joan Baptista, l’Església Nova i l’entramat de carrers que configuren un centre històric de primer ordre a la comarca. 5€ per persona.

Informació i reserves al 646 322 000 (també per whatsapp)  www.turismetorrebesses.com  [email protected](link sends e-mail) 

Ruta guiada pels paisatges de la pedra seca. Torrebesses

Aquest recorregut proposa conèixer l’encant del paisatge de secà. Un territori farcit de diferents tipologies de construccions de pedra seca com ara marges, cabanes de volta i aljubs. La ruta guiada es completa amb una visita a l’antic Molí d’oli de Bep del Canut (s. XIX) i al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, on s’explica la tècnica de construcció de la pedra seca i que és el punt de partida d’aquesta ruta.

Es recomana roba i calçat còmode ja que és una ruta de 3,5 km a peu.

Informació i reserves al 646 322 000 (també per whatsapp)  www.turismetorrebesses.com  [email protected](link sends e-mail).

Tots els dissabtes de desembre a juny

Experiència oli ecològic ‘1835’. Torrebesses

Vine a conèixer el nostre projecte! Cultiu ecològic, pedra seca, paisatge i productes prèmium de km 0. Rutes guiades al camp i degustacions per a grups de 8 a 15 persones.  5€ per persona.

Informació i reserves al 636 278 115 (Arnau)  [email protected](link sends e-mail) 

Diumenges, del 21 de novembre al 19 de desembre

Visita guiada al molí Aresté Teixidó. Seròs

Moli Aresté Teixió de SerósCada diumenge, visita guia a les 12 h. per conèixer el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra “Montmaneu”. Aquest molí té més de 100 anys d’història i sempre ha estat familiar. El producte estrella és un oli d’oliva arbequina que destaca pel seu sabor intens en boca. A l’acabar el recorregut guiat hi haurà una petita degustació.

Activitat gratuïta

Més informació al 973 780 060  www.aresteteixido.com  [email protected](link sends e-mail) 

Dissabte, 4 de desembre

Visita turística al poble d’Almatret i als Museus de l’Heràldica i de Pepe Guillermo.

Museus de l’Heràldica i de Pepe GuillermoLa visita guiada ens mostrarà el poble més alt del Segrià. Un poble que compta amb unes vistes privilegiades sobre el riu Segre just abans que s’aiguabarregi amb l’Ebre. En el recorregut guiat visitarem la Creu de Terme, l’antiga presó, l’església parroquial de Sant Miquel i altre patrimoni cultural de gran interès tant monumental com paisatgístic.

Activitat gratuïta

Més informació al 973 138 013  www.almatret.cat  [email protected](link sends e-mail)

Diumenge, 12 de desembre

Esmorzar de brasa i visita cultural guiada. Alfés

Peixera d'AlfésLa millor forma de tastar l’oli nou és amb un bon esmorzar de brasa! L’oli del raig ens farà començar el dia amb la força necessària per a poder fer la visita guiada al poble. En el recorregut guiat, de poc més d’una hora, descobrirem racons preciosos com una façana única del renaixement civil com és cal Doctores, l’ermita de Sant Salvador, l'església de Sant Pere i els carrerons del centre històric.

L’esmorzar té un cost de 3€ i la visita guiada és gratuïta.

Més informació al 973 136 008 o al 973 136 005 o a  www.alfes.cat 

Diumenge, 12 de desembre

Els secrets de guardar olives en conserva

L’Associació de Dones de Seròs ens explicarà els secrets de com fer bones les olives. En aquest taller ens ensenyaran a preparar les olives: tallades, “xafades” o senceres; com s’han de matar: amb sal, en salsosa (sosa) o al congelador; i finalment com condimentar-les: herbes, fruita... Al final del taller, podrem tastar els diferents tipus d’elaboracions.

Activitat gratuïta.

Més informació al 973 780 009 o a  www.seros.cat

Kylatt: d’Alcanó, al món. Alcanó, 

ALCANODe la mà de l’Oriol Ivern, xef amb estrella Michelin als restaurants Hisop de Barcelona i Hellmann’s d’Estocolm, veurem la importància de l’oli verge extra del Molí d’Alcanó en l’alta gastronomia. 

Kylatt és l’oli d’oliva verge extra més gourmet del Molí d’Alcanó i és el resultat d’una aposta ferma per la qualitat, el territori i els processos d’extracció més curosos per garantir un extraordinari oli premium.

Es finalitzarà la jornada amb un petit tast.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia

inscripcions al 973 136 015 o a  [email protected](link sends e-mail)  https://ordeponent.com/ 

Del 20 de novembre al 19 de desembre

Cartell Terra d'OliSegrià Sec - Concurs fotogràfic "Terra d'oli". (100€-50€, menús gastronòmics i lots de productes)

Lleida - Delicadeses d'oli al Forn M.Serra: pa d'oli i bombons

Almatret - Menú gastronòmic "Cuina de Trinxera", Restaurant les Piscines, Almatret. De dimecres a diumenge, 23€

Maials - Menú gastronòmic "Menú d'oli". Restaurant Cram, Maials. Caps de setmana, 37€

Alfés - Menú gastronòmic “Terra d’oli”. Restaurant Casal, Alfés. De dimarts a diumenge, 22€

Torrebesses - Menú gastronòmic ‘Cafè7’. Restaurant Cafè 7, Torrebesses. Caps de setmana, 15€

Sarroca de Lleida - Casa de Turisme Rural 'Ca l'Aviador'

Maials - Casa de Turisme Rural 'Cal Milio'

Maials . Casa de Turisme Rural 'El Petit Maialenc'

Torrebesses - Casa de Turisme Rural 'La Casa del Lino'

Almatret - Casa de Turisme Rural 'Neus i Sisco'

Seròs - Concurs fotogràfic "Terra d'oli"

Terra d'Oli, proposa experiències al voltant del correu i l’elaboració de l'or líquid
comentaris