El Consell d'Europa reclama la llibertat dels presos, la retirada de les euroordres i la fi de la repressió

En la presentació de l'informe, el ponent Boris Cilevics, ha dit que les penes contra els líders independentistes són "clarament desproporcionades" i que no mostren Espanya com una "democràcia viva"

Pla general del cartell on es llegeix 'Consell d'Europa', davant la seu de la institució, a Estrasburg, el 14 de maig del 2019. (horitzontal)
photo_camera Imatge de la seu del Consell d'Europa a Estrasburg. Foto: Blanca Blay (ACN)

L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa reclama l'alliberament dels líders independentistes empresonats per l'1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l'Assemblea Parlamentària de l'organització internacional que promou la democràcia, l'estat de dret i els drets humans ha donat llum verda a la resolució que demana "considerar" l'indult als presos de l'1-O i reformar el delicte de sedició per evitar penes "desproporcionades", entre d'altres. En canvi, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha rebutjat una esmena que demanava l'amnistia per als líders independentistes.

El text demana reformar el delicte de sedició per evitar penes "desproporcionades". En aquesta línia, l'Assemblea Parlamentària ha aprovat una esmena al text que demana "actualitzar i restringir la definició del delicte" de sedició per "evitar sancions desproporcionades en transgressions no violentes". 

Pla americà de l'eurodiputat letó Boris Cilevics a la sortida de la presó de Lledoners. Imatge del 5 de febrer del 2020. (Horitzontal)L'eurodiputat letó Boris Cilevics a la sortida de la presó de Lledoners, el 5 de febrer del 2020. Foto: Estefania Escolà (ACN)

En la presentació de l'informe davant l'Assemblea Parlamentària, el ponent de l'informe, Boris Cilevics, ha dit que les penes contra els líders independentistes són "clarament desproporcionades" i que no mostren Espanya com una "democràcia viva". Amb tot, Cilevicis ha subratllat que el referèndum de l'1-O va ser "il·legal" i que els líders catalans van "desobeir" els tribunals.

D'altra banda, el letó ha defensat que cal reformar el delicte de sedició perquè el Tribunal Suprem ha "interpretat la violència de forma molt àmplia".

"Pot l'exercici d'un dret fonamental convertir-se en un delicte greu simplement perquè moltes persones apliquen aquest dret a la mateixa vegada? Tinc molts dubtes al respecte", ha dit.

Comentaris