Consellera Garriga: "La posada en comú d'experiències de dones transformadores fa xarxa i, fent xarxa, fem territori i construïm país"

  • La delegada del Govern, Montse Bergés, ressalta que 'Lleida, terra de dones transformadores' és un moviment "viu i obert que vol anar sumant i compartint trajectòries vitals i professionals de dones que estan generant canvis en el món rural que i hi contribueixen a superar l'agropatriarcat"
  • Un total de 16 dones de la Segarra s'han afegit al projecte, aquest dijous a Sanaüja, en el quart acte de desplegament territorial per la vegueria, i ja arriben al centenar les que s'hi han incorporat des de la seva posada en marxa
DSC05096
photo_camera La consellera de Cultura, Natàlia Garriga i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés en l'acte celebrat aquest dijous a Sanaüja - Foto: Aida Pallàs

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va afirmar que "sessions com la d'aquest dijous a Sanaüja són molt importants perquè donen veu a dones que dinamitzen el territori des del món rural i des de tots els angles possibles: la cultura, l'economia, la cura per les persones o la relació amb la comunitat". Va afegir que "aquesta posada en comú d'experiències de les dones transformadores fa xarxa i, fent xarxa, fem territori i construïm país".

Garriga va recordar que "si una cosa dona sentit a l'acció de govern és organitzar iniciatives com aquesta o com altres amb la mateixa intenció com és el cas del 'Parlen les dones', un espai organitzat pel Departament de Cultura que reuneix anualment les dones al capdavant de projectes culturals"

La consellera va fer aquestes manifestacions en el transcurs de l'acte de desplegament del projecte "Lleida, terra de dones transformadores" a la Segarra, que es va celebrar aquest dijous a Sanaüja, amb la participació de la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, i l'alcaldessa, Maria Casoliva i Zaldo.

DSC05100
Les dones incorporades al projecte de la Segarra, en una imatge de grup amb la consellera de cultura, Natàlia Garriga i altres autoritats presents a l'acte - Foto: Aida Pallàs

El projecte "Lleida, terra de dones transformadores" ha incorporat aquest dijous 16 dones de la Segarra, en el seu quart acte de desplegament territorial per la vegueria, que s'ha celebrat a Sanaüja. Amb aquestes noves adhesions, la iniciativa arriba ja al centenar de dones que hi prenen part activament, comptant les 12 "de capçalera" inicials, les 24 adherides al Pla d'Urgell, les 27 a la Noguera i les 19 de les Garrigues. El projecte arribarà a l'Urgell el proper 18 d'abril.

Montse Bergés ha incidit en el fet que "Lleida, terra de dones transformadores" és un "moviment viu i obert que vol anar sumant trajectòries vitals i professionals de dones que amb la seva activitat, fins ara poc visibilitzada, ja estan generant canvis en el món rural i contribueixen a superar l'agropatriarcat"

L'acte, organitzat a la Sala Fundació Castell de Sanaüja, ha inclòs una trobada de dones de la comarca, amb la participació de la consellera, de la delegada del Govern i de l'alcaldessa, en què s'han compartit experiències vitals i professionals i s'ha parlat de la transformació feminista a la Lleida rural, de la necessitat de superar l'agropatriarcat encara imperant i de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones de l'entorn rural. Hi han assistit també els directors dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de Cultura, Dolors Vila i Albert Turull, a més de representants municipals i comarcals.

Uns dels exemples que s'ha incorporat al projecte com a dona transformadora de la Segarra, és la Marta Domènech, presidenta de l'Associació de Salut Mental Ondara Sió. Fundada el 2006, l'entitat ha establert un grup d'ajuda mútua per a familiars, proporcionant suport i recursos per a aquells afectats per problemes de salut mental. En declaracions a aquest diari, va explicar que l'honor d'haver estat seleccionada la sorprèn, ja que creu fermament que "cada individu té la capacitat de transformar el món en el seu àmbit d'influència". La seva feina i compromís amb l'associació reflecteixen el seu compromís amb el benestar de les persones afectades per problemes de salut mental i els seus familiars.

Les dones de la Segarra interessades a formar part del projecte han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d'Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l'esperit transformador de les protagonistes.

DSC05091
Un moment de l'acte amb algunes de les intervencions de les protagonistes del projecte, que va comptar amb l'assistència del director dels serveis territorials de Cultura, Albert Turull - Foto: Aida Pallàs

"Lleida, terra de dones transformadores" es va posar en marxa el mes de setembre de 2023 amb la incorporació inicial de 12 dones "de capçalera", que exerceixen de "caps de cartell" d'un moviment que busca la complicitat d'altres referents femenins al territori. El desembre, al Pla d'Urgell (el Palau d'Anglesola), es va donar el tret de sortida al desplegament territorial de la iniciativa per les sis comarques de la vegueria, amb la intenció d'iniciar una dinàmica participativa per identificar altres dones transformadores a les terres de Lleida i fer-les visibles. Des de llavors, el projecte ha arribat a la Noguera (Térmens), a les Garrigues (Arbeca) i, avui, a la Segarra.

DSC05092
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga durant la seva intervenció a l'acte de Sanaüja - Foto: Aida Pallàs

Impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d'Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el projecte "Lleida, terra de dones transformadores" pretén donar a conèixer les dones de l'espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l'estatus quo en l'entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola.

DSC05083
Sanaüja va acollir l'acte de la presentació a la Segarra del projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' - Foto: Aida Pallàs

Comentaris