28.01.2022 |
Territoris.cat

La Coordinadora d'ONGD es desvincula de la fira Solidàrium

Les entitats rebutgen les imposicions unilaterals de Paeria i UdL i defensen el caràcter obert, pròxim, horitzontal i ciutadà, oposat a la institucionalització

 

Coodinadora d'ONG
Assemblea de la Coordinadora d'ONGD i aMS
La Coordinadora d'ONGD es desvincula de la fira Solidàrium

La Coordinadora, fins ara coorganitzadora del Solidàrium, va saber el passat 21 de setembre que les altres dues coorganitzadores, l'Ajuntament i la Universitat de Lleida, imposaven unilateralment un canvi d'ubicació per a la conferència inaugural de qui va ser Director General de la UNESCO,  Federico Mayor Zaragoza. En l'assemblea celebrada aquest dilluns, les 35 entitats de la Coordinadora van acordar per unanimitat deixar de ser entitat coorganitzadora del Solidàrium.

Mayor Zaragoza va confirmar fa un any la seva presència per impartir aquesta xerrada. En les reunions preparatòries posteriors, els tres coorganitzadors de la Fira d'Entitats Solidàries de Lleida havíem acordat que la trobada d'entitats i la conferència inaugural es farien, com sempre, al Cafè del Teatre de l'Escorxador. D'aquesta forma aquest acte mantenia el caràcter obert, de proximitat a la ciutadania i de caliu i convivència entre les entitats que tan bon resultat ha donat cada any. El presidente de la Fundación para una Cultura de Paz y ex director general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, negó hoy tajantemente que vaya a ser candidato del PSOE a la Alcaldía de Madrid e incluso que le hayan ofrecido el puesto, y aseguró que son informaciones

El representant de la UdL va comunicar a l'Assemblea de la Coordinadora d'ONGD i aMS que Joan Gómez, regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació i Roberto Fernández, Rector de la UdL, havien decidit traslladar la conferència a la Sala Víctor Siurana de la UdL, justificant la decisió unilateral pel caràcter acadèmic del ponent i apostant per un donar un tracte i un caràcter “més institucional” que el que ofereix el Cafè del Teatre.

El col·lectiu considera l'actuació com una falta de respecte

Les entitats van considerar la imposició com una falta de respecte cap a la Coordinadora i les organitzacions que en formen part. Davant aquesta pèrdua de l'esperit protagonista que hi ha de tenir la societat civil organitzada, i van mostrar malestar i disconformitat en les formes de prendre la decisió, una vegada més sense respectar l'horitzontalitat que ha de caracteritzar l'organització del Solidàrium. El Solidarium no són les institucions, són les organitzacions i la voluntat d'alterar aquesta premissa fonamental entenem que desvirtua la Fira i genera un sentiment d’utilització, una vegada més, de les entitats per part de les institucions. No volem vestir egos i no volem un Solidàrium on es compti el nombre d’entitats, sinó on es compti amb les Entitats.

L'Assemblea creu que el canvi cerca un benefici institucional

Cal afegir que l'Assemblea hi veu una falta de respecte cap als anteriors ponents, que també eren acadèmics i considera que el canvi no promou una activitat més transformadora, sinó que cerca exclusivament un benefici institucional, per part d'una de les entitats organitzadores, molt allunyat de l'esperit obert i ciutadà que entenem que ha de caracteritzar un esdeveniment com el Solidàrium. Les decisions unilaterals enfocades amb l’únic caràcter institucional i que no aporten cap millora no són benvingudes pels membres de la Coordinadora.

Les entitats consideren que es repeteixen les formes que van portar a què la Coordinadora optés per deixar de ser coorganitzadora del Solidàrium 2012 arran de la imposició per part de la Paeria de traslladar el certamen a la Llotja. En les edicions posteriors (2013 i 2014) es va poder reencaminar la col·laboració entre els diferents agents de cooperació que hem anat de la mà per construir diferents activitats conjuntes en els 18 anys de trajectòria de la Cooperació Municipal a Lleida.

Acorden que cada entitat decideixi sobiranament si hi pren part o no

Amb aquest esperit, per intentar recuperar l'espai de decisions compartides com a eina per solucionar aquest conflicte, la Coordinadora va convocar d'urgència, dos dies després de l'assemblea, al regidor Joan Gómez i al rector, que va excusar la seva presència i va estar representat per la vicerectora de la UdL Astrid Ballesta. Els representants de la Coordinadora van traslladar el malestar generat per la decisió unilateral, però es va fer evident la nul·la voluntat de canvi ni de diàleg per part de l'Ajuntament i de la UdL.

Per tot plegat, l'assemblea de la Coordinadora d'ONGD i aMS reunida aquest dilluns 5 d'octubre va acordar deixar de ser entitat coorganitzadora del Solidàrium. Cada entitat decidirà sobiranament si hi pren part o no. Per altra part, les entitats es van mostrar partidàries d'explorar la possible creació de nous espais, horitzontals i no institucionalitzats, on el teixit social organitzat sigui el veritable protagonista, que permetin acostar més la ciutadania a la solidaritat i la cooperació.

El mateix Federico Mayor Zaragoza ja denunciava en una xerrada recent que "El món és un món sotmès, no som ciutadans, som súbdits...". Tant de bo les institucions no només escoltin les paraules, sinó que actuïn per revertir aquesta injusta realitat.

La Coordinadora d'ONGD es desvincula de la fira Solidàrium
comentaris