Creu Roja ret homenatge als voluntaris, socis, personal laboral i tots els que han donat suport al llarg de 150 anys

L’acte s’ha celebrat aquest dissabte, 26 de novembre a l’Auditori Leandre Cristòfol de La Llotja, amb la participació del voluntariat, sòcies i socis, personal laboral i persones, empreses i entitats que han tingut una vinculació amb l’entitat al llarg d’aquests 150 anys

Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja
photo_camera Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja

La Sala Leandre Cristòfol de la Llotja de Lleida ha acollit aquest dissabte la commemoració del 150è aniversari de la Creu Roja de Lleida. Amb aquest esdeveniment, al qual han assistit més de 220 persones entre voluntariat, persones sòcies, personal laboral i empreses, s’ha volgut retre homenatge a totes aquelles persones que han format part de l’organització en el segle i mig d’història a través del voluntariat o que li han donat suport mitjançant donacions particulars o públiques.

Gràcies a totes elles, durant aquests 150 anys la Creu Roja ha pogut treballar per la dignitat de les persones, per protegir-les i recuperar-les en situacions de vulnerabilitat, ja sigui en emergències, socors, conflictes armats, desastres naturals, crisis econòmiques, i ha estat present en grans fets socials i històrics

Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja
Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja

L’acte de commemoració, conduït pel periodista lleidatà Santi Roig, ha comptat amb la presència del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de diversos regidors del consistori, el delegat territorial de Salut a Lleida, Raül Llevot, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat també per membres del seu equip i també amb el subdelegat del govern a Lleida, José Crespín. També hi ha participat el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet, acompanyat de la presidenta a Lleida, Dolors Curià, així com Carme Tobella, que va ser presidenta de la Creu Roja Lleida de 1987 i 1993 d’altres membres de l’equip tècnic autonòmic i provincial.

Després la benvinguda per part de la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià, i els parlaments de les autoritats locals, que han destacat la importància de la tasca humanitària de la Creu Roja per a la ciutat i per a tota la demarcació, l’historiador lleidatà Josep Tort  ha fet un repàs de les principals fites històriques de l’entitat a Lleida

L’acte ha finalitzat amb l’entrega dels premis del concurs gràfic “La història dels 150 anys de Creu Roja Lleida” on han participat alumnat de batxillerat artístic d’arts plàstiques i disseny  del Col.legi Episcopal i de l’Institut Màrius Torres de Lleida.

El president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, ha adreçat unes paraules d’agraïment a totes les persones que han fet possible sumar aquest segle i mig d’història en què l’entitat sempre s'ha mantingut ferma amb els seus 7 principis: Humanitat, Universalitat, Neutralitat, Imparcialitat, Universalitat, Independència i Caràcter Voluntari

Tant la presidenta de Creu Roja de Lleida com de Catalunya van afegir al seu discurs d’agraïment a la gran família de la Creu Roja una menció especial en memòria de la Sra. Roser Llevot, presidenta provincial i local de Creu Roja Girona, que va traspassar divendres després d’una llarga malaltia.

Després d’aquest acte institucional i aprofitant que l’Assemblea de Lleida celebrava aquesta important efemèride, l’entitat ha celebrat un acte intern de reconeixement al voluntariat d’arreu de Catalunya que ha estat retransmès en directe amb Lleida com a ciutat amfitriona. Per finalitzar, el voluntariat provincial ha pogut gaudir d’una trobada provincial de voluntariat, amb un dinar de germanor i activitats de descoberta turística de Lleida.

150 anys de Creu Roja a Lleida

El 13 de desembre de 1872 va quedar constituïda a la ciutat de Lleida la junta fundacional d’una associació benèfica i voluntària de socors a les víctimes de la guerra i dels desastres naturals. Aquell mateix any uns mesos abans, es va constituir a Catalunya la Creu Roja a Barcelona i la Creu Roja a Mataró. El Moviment Internacional de la Creu Roja havia nascut poc abans d’aquest 1872, a Ginebra, i de la mà del ciutadà suís Henri Dunant. Aquest va ser l’origen de la que és a dia d’avui l’organització humanitària més gran del món.

Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja
Acte d'aniversari Creu Roja Lleida ©CreuRoja

Per commemorar el 150è aniversari, al llarg de tot l’any s’estan portant a terme diverses activitats, com una exposició fotogràfica, un vídeo de celebració que es va gravar al mes de maig passat a la Seu Vella, un concurs gràfic per representar els principis i la història de la Creu Roja adreçat al jovent i el proper 13 de desembre, coincidint amb l’efemèride, es farà una jornada sobre Dret Internacional Humanitari a la UdL.

Actualment, la Creu Roja a la demarcació de Lleida està constituïda per 13 assemblees locals i comarcals i rep el suport de més de 1.000 persones voluntàries i més de 16.000 persones i empreses sòcies que fan possible la seva tasca humanitària en els àmbits d’intervenció social, salut, atenció a la infància, socors, ocupació i cooperació internacional, entre d’altres.

Comentaris