03.10.2022 |
Territoris.cat

La Cupula Gustum apropa la producció agroalimentària catalana a més de 8.000 persones

presentació cúpula texto 2
Imatge de la Cúpula Gustum juntament amb diferents autoritats
La Cupula Gustum apropa la producció agroalimentària catalana a més de 8.000 persones

Més de 8.000 persones han pogut gaudir durant l’any 2017-18 de La Cúpula Gustum, una proposta educativa integral que té com a objectiu posar en valor la producció agroalimentària de l’àmbit rural a Catalunya a través dels productes de proximitat que s’elaboren, el paisatge que generen i l’impacte que tenen en l’economia i les tradicions del territori. El projecte, que aquest dijous dia 5 estarà instal·lat a l’escola pública Ramon Llull de Barcelona durant tot el matí, és una proposta de l’Associació Leader de Ponent i està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

La iniciativa rep el nom de La Cúpula per la seva instal·lació central, un espai inflable i semiesfèric de 4,5 metres d’alçada, 6 metres de diàmetre i capacitat per a 30 persones. La Cúpula Gustum ofereix al públic una experiència immersiva per descobrir zones rurals on s’elaboren molts dels productes bàsics de la nostra dieta.

presentació cúpula texto 1A través de continguts audiovisuals que l’envolten i amb una sensació de 360⁰, el públic se submergeix en els detalls, els processos i l’impacte de la producció agroalimentària sobre el territori. Endinsar-se en un forn de pa encès, sentir la llet acabada de munyir o veure com surt l’oli del primer raig són algunes de les experiències que proposa el projecte. En concret, la proposta inclou 14 càpsules interactives sobre els productes lactis, els carnis, l’arròs, els llegums, la fruita seca, l’oli d’oliva, la mel, el vi, els cereals i els seus derivats, la fruita i la verdura, la tòfona i els bolets, el peix i marisc, els embotits i la cervesa.

Principalment, és un projecte adreçat a les escoles de tot Catalunya, especialment a l’alumnat de cicle mitjà i superior de Primària, i es basa en un format innovador que potencia que l’alumnat aprengui també a través de l’experiència i els sentits.

Durant el curs 2017-2018, La Cúpula Gustum, dinamitzada per un monitor, ha recorregut 62 escoles del territori i ha arribat a gairebé 4.900 alumnes. El projecte es complementa amb una guia didàctica que ofereix la possibilitat de treballar prèviament o posteriorment diversos continguts relacionats.

Com a novetat d’aquest any, la Cúpula es podrà completar amb una fira lúdico-educativa que es durà a terme el mateix dia que els infants visitin l’inflable. Es tracta d’una sèrie d’activitats i jocs enfocats a aprofundir en la mateixa temàtica a partir del treball en grup, l’esperit analític i crític i el coneixement de la realitat.

D’altra banda, la Cúpula també s’ha instal·lat en fires i esdeveniments locals per apropar els seus continguts a un públic més ampli.  

La Cúpula és una proposta impulsada per Gustum, un projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent, una entitat sense ànim de lucre i configurada al Grup d’Acció Local (GAL) creada per gestionar la metodologia Leader del Programa de desenvolupament rural (PDR) 2014-2020 a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud).

Una de les línies d’actuació de l’Associació és l’execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com ara Espais Naturals de Ponent, tots dos finançats pel Departament d’Agricultura (57%) i pels fons europeus (FEADER) (43%).

La Cupula Gustum apropa la producció agroalimentària catalana a més de 8.000 persones
comentaris