Danys d'entre el 30 i el 40% en 285 hectàrees de cultius del Segrià per la calamarsada de dilluns al vespre

També hi ha afectacions puntuals de més d'un 50% en perers i albercocs i inferiors al 30% a la Noguera, Garrigues i Pla
Un pagès i una tècnica de l'ADV en un dels camps afectats per la calamarsada - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Un pagès i una tècnica de l'ADV en un dels camps afectats per la calamarsada - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

La calamarsada que va caure aquest dilluns al vespre a les comarques de Ponent ha provocat danys d'entre el 30 i el 40% en 285 hectàrees de cultius del Segrià, amb afectacions puntuals que poden superar el 50% en conreus d'albercoc i pera. Pel que fa a les comarques de la Noguera, les Garrigues i el Pla d'Urgell, l'afectació és inferior al 30% tot i que s'hi han detectat també fulles a terra, segons detalla l'informe elaborat pels tècnics del departament d'Acció Climàtica. Els municipis més afectats pel granís van ser Lleida (125 ha), Alcarràs (85), Albatàrrec (50) i Montoliu de Lleida (25). El granís que hi va caure va ser majoritàriament de la mida d'un pèsol.

Per l'època i estat de desenvolupament, el cultiu de la fruita dolça serà el més afectat, segons apunta Acció Climàtica. Tot i que els fruits encara són petits i en molts casos estan pendent de ser aclarits, la intensitat en algunes zones ha provocat danys significatius, depenent també del desenvolupament de la fulla dels arbres que pot donar protecció als fruits. Espècies més sensibles com l’albercoc i la pera han resultat més afectades, podent superar el 50% de danys en casos puntuals.

En aquest sentit, un dels pagesos d'Albatàrrec, Benjamí Biosca, ha revisat aquest dimarts al matí l'afectació que ha tingut la calamarsa en les dues hectàrees de perers que té. Biosca ha afirmat que s'han vist afectats més de la meitat dels fruits i que caldrà aplicar-los tractaments i esperar que cicatritzin el millor possible. En qualsevol cas, el pagès ha lamentat que la fruita "quedarà afectada".

Biosca ha explicat que és un pagès que cultiva dues hectàrees de perers a Albatàrrec (Segrià). Passades les 19 h d'aquest dilluns, va presenciar com queia "pedra seca" durant almenys mig minut als seus camps i just després una tempesta descarregava "molta aigua amb pedra barrejada de la mida d'un cigró".

Fruits de perer en una finca d'Albatàrrec afectats per la calamarsada d'aquest dilluns al vespre - Foto: Ignasi Gómez
Fruits de perer en una finca d'Albatàrrec afectats per la calamarsada d'aquest dilluns al vespre - Foto: Ignasi Gómez

Així, més de la meitat dels fruits, que encara no han crescut de manera important, s'han vist afectats. "Hi ha hagut molta afectació. Ara haurem de fer algun tractament amb algun cicatritzant i esperar a veure com evoluciona la situació", ha dit. Tot i això, Biosca preveu que la fruita "quedarà afectada" i pot perdre valor a l'hora de ser comercialitzada.

La tècnica de l'Agrupació Defensa Vegetal Ecològica de Ponent (ADV), Elisabet Porta, ha explicat que els ruixats procedien de l'Aragó i anaven acompanyats de pedra i calamarsa. "Tenim constància que va caure pedra en municipis com Albatàrrec, en diferents barris de Lleida, Torres de Segre o Almenar. La comarca més afectada va ser el Segrià". Porta ha detallat que la calamarsa va arribar a ser de la mida d'un cigró o un pèsol depenent del lloc on va caure.

La tempesta

Al voltant de les 8 del vespre, una tempesta va creuar les comarques de la plana de Lleida d'oest a est, deixant caure calamarsa barrejada amb aigua, i en algunes punts i zones localitzades de forma molt intensa, en quantitat, de mida petita, com un pèsol, i durant un període breu de temps, segons descriu l'informe d'Acció Climàtica.

Aquestes zones afectades per la calamarsa es troben a la zona mitja de la comarca del Segrià, al municipi de Lleida i Albatàrrec principalment, així com Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Montoliu i Alguaire. A la comarca de la Noguera els municipis que van resultar afectats van ser Torrelameu, Térmens, Menàrguens, Albesa, Vallfogona de Balaguer i Balaguer. A la comarca de les Garrigues els municipis afectats son Castelldans, L’Albages i Granyena de les Garrigues. Pel que fa a la comarca del Pla d'Urgell, la tempesta va afectar el municipi de Torregrossa, concretament la partida del Pla de Margalef.

Comentaris