El seu equip d'advocats diu que vol "més temps" per preparar la compareixença

La defensa de Puigdemont demanarà ajornar la vista a la Cort d'Apel·lació de Sàsser

foto_3847699 (1)
photo_camera El cartell de la presó italiana on l'expresident Carles Puigdemont ha passat la nit - Foto: Miquel Codolar

La defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont demanarà ajornar la vista que s'havia de fer a les 14h a la Cort d'Apel·lació de Sàsser, que ha de decidir sobre la seva detenció ahir a l'aeroport de l'Alguer. Fonts del seu equip d'advocats diuen a l'ACN que "necessiten més temps" per preparar la compareixença. El tribunal ha de decidir si manté la detenció i tramita l'euroordre o la considera invàlida. Tant l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, com la seva defensa italiana donaven per fet que la declaració davant del jutge no seria immediata i que s'hauria d'esperar fins a 72 hores. Però, finalment s'ha accelerat aquest tràmit.

Puigdemont va ser detingut ahir per ordre del Tribunal Suprem i ha passat la nit en una presó de Sàsser

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha afirmat aquest divendres al matí que "en les pròximes hores" presentarien la petició de mesures cautelars al Tribunal General de la Unió Europea perquè l'eurodiputat de Junts pugui recuperar provisionalment la immunitat. Tot i això, fonts de la defensa apunten a l'ACN que es volen esperar a parlar amb el jutge italià abans de presentar al TGUE la sol·licitud de cautelars.

Llarena diu al jutge de Sàsser que el procés judicial contra Puigdemont segueix "actiu" i li envia l'euroordre

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Llarena ha enviat al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser una còpia de l'Ordre Europea de Detenció i Entrega contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que va emetre el 19 d'octubre del 2019, i també un document on destaca que el procediment judicial que es deriva d'aquesta euroordre "està actiu i pendent de la captura dels processats en situació de rebel·lia". En una resolució que ha fet pública aquest divendres, el jutge també remet a Itàlia una còpia de la qüestió prejudicial que va plantejar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que al seu entendre "no modifica la situació en què es troba actualment el procediment".

Tània TàpiaEl magistrat del Suprem Pablo Llarena, mirant a càmera, mentre participa com a ponent als cursos d'estiu de la Complutense, a l'Escorial, el 25 de juliol de 2018 (Horitzontal) Foto en AltaEl magistrat del Suprem Pablo Llarena, mirant a càmera, mentre participava com a ponent als cursos d'estiu de la Complutense - Tània Tàpia

Llarena busca d'aquesta manera desactivar els arguments de la defensa de Puigdemont, que recorden que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va emetre una resolució on donava per fet que l'euroordre contra Puigdemont no estava activa i no es podria reactivar fins que el TJUE resolgués les qüestions prejudicials que li havia formulat el jutge del Suprem.

El magistrat assegura davant el Tribunal d'Apel·lació Italià que això no és així, i que el fet que ell plantegés aquestes qüestions prejudicials (preguntes sobre la capacitat de la Justícia Belga de no lliurar Puigdemont) no fa que les euroordres perdin efectivitat "sense perjudici que calgui acomodar quan calgui a la interpretació que faci el TJUE".

A la seva resolució, Llarena també apunta que no pot atendre fins dilluns una de les peticions que li ha fet la justícia italiana. Explica que la traducció a l'italià de l'euroordre que li ha estat sol·licitada "podrà ser remesa el pròxim 27 de setembre, un cop la rebi aquest tribunal".

Igualment, segons el jutge, el Suprem remetrà la traducció a l'italià de la qüestió prejudicial i enviarà a Sàsser "tota la documentació que calgui".

Alsina veu "irregular" la detenció de Puigdemont i insta les autoritats europees a "no mirar cap a un altre costat"

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha defensat aquest divendres des de l'Alguer que la detenció del president del Consell per la República, Carles Puigdemont, és "irregular". En declaracions als mitjans a les portes del jutjat on s'ha de celebrar la vista per l'euroordre, Alsina ha instat les autoritats europees a "no mirar cap a un altre costat" i ha dit que no té "cap dubte" que "la justícia europea estarà al costat de l'europea, com ho van estar l'alemanya o la belga". "Volem que aquest malentès es resolgui com més aviat millor", ha afirmat. Alsina ha escrit una carta al president de l'Eurocambra, David Sassoli, perquè actuï "pel propi prestigi" de la institució i de la democràcia europea.

Laura CortésPla tancat de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la reunió amb autoritats de l'Alguer, al mateix aeroport. Imatge del 24 de setembre de 2021. (Horitzontal)La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la reunió amb autoritats de l'Alguer, al mateix aeroport - Foto: Laura Cortés

A la missiva, Alsina ha demanat a Sassoli, que és italià, que faci "totes les gestions necessàries" perquè Puigdemont "pugui ser alliberat immediatament per part de les autoritats italianes i pugui recuperar els seus drets polítics com a eurodiputat".

"Pel propi prestigi del Parlament Europeu i de la democràcia europea és necessari que aquesta situació es pugui resoldre ràpidament de mandra satisfactòria", ha afirmat la consellera en la missiva.
La consellera ha agraït el suport de les autoritats locals de l'Alguer, que l'han rebuda i amb qui ha parlat per intentar veure "com es pot ajudar" a aconseguir la llibertat de Puigdemont "amb la màxima celeritat".

Alsina ha dit que la detenció de Puigdemont ha estat "inesperada" i que s'ha volgut posar en contacte amb autoritats europees, italianes i de l'Alguer i Sardenya per transmetre la situació i intentar buscar-hi solucions. De fet, aquesta tarda té previstes diverses reunions en aquesta línia. La consellera ha dit que ha intentat contactar amb l'ambaixador espanyol a Itàlia però que no li ha respost.

El síndic de l'Alguer, Mario Conoci, ha assegurat en declaracions a la premsa que la detenció de Puigdemont ha estat un fet "inesperat". Conoci ha expressat el seu suport al president del Consell per la República i ha defensat que "les manifestacions pacífiques per l'autodeterminació" no poden comportar respostes judicials. El síndic de l'Alguer ha expressat "màxima confiança" en la magistratura de Sàsser, i ha dit que espera que el procés es resolgui ràpidament i que Puigdemont pugui participar a l'Aplec pel que havia vingut a Sardenya.

comentaris