La detecció precoç, clau per la superació del càncer de mama

El càncer de mama suposa el 28,6% del total de càncers en dones durant l'any 2021, amb més de 4.600 nous casos

Campanya de l'Associació Contra el Càncer.
photo_camera Campanya de l'Associació Contra el Càncer.

El dia 19 d'octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama i, com cada any, Salut recorda la importància d'una detecció precoç per tal de tractar-lo amb la màxima efectivitat possible.

El càncer de mama ocupa la primera posició d'un total de 26 localitzacions tumorals en dones i ha suposat el 28,6% del total de casos de càncer en dones l'any 2021

El cribratge convida a participar-hi per carta a les dones d'entre 50 a 69 anys, per tal que es facin una mamografia cada 2 anys, la prova d'elecció per a la detecció precoç del càncer de mama.

El 2021 s'han produït més de 4.600 nous casos de càncer de mama, el 37,5% en dones d'entre 50 i 65 anys i el 42,2% en dones de més de 65 anys. Val a dir, però, que la supervivència relativa als 5 anys del diagnòstic és del 89,1%.

A Catalunya, anualment es realitzen unes 6.000 cirurgies de càncer de mama a l'any, un 75% s'efectuen mitjançant cirurgia conservadora, tumorectomia, i el 25% restant per mastectomia. D'aquestes, el 60% de les reconstruccions mamàries es realitzen de manera immediata.

La mitjana d'edat de les dones que se sotmeten a reconstruccions mamàries és de 45 a 64 anys

El 2021 ja es va incrementar el nombre de reconstruccions mamàries respecte al 2019, just abans de la pandèmia. El procés de reconstrucció mamària comença amb el diagnòstic de la neoplàsia de mama, i acaba amb la reconstrucció del complex arèola-mugró. Actualment, hi ha 32 hospitals del SISCAT que realitzen reconstruccions mamàries i 17 que reconstrueixen l'arèola del mugró.

De fet, recentment Salut va anunciar que inclourà les reconstruccions mamàries primàries, derivades d'una mastectomia per un procés oncològic, dins de les intervencions quirúrgiques que tenen un termini d'accés garantit inferior a 180 dies, ja que fins ara el temps d'espera mitjà és de quasi un any.

Comentaris