La Diputació incorpora 25 milions al pressupost per pal·liar els efectes de la pandèmia

El president de la Diputació, Joan Talarn ha explicat que l'actuació econòmica permetrà incrementar els plans econòmics existents i dotar de més recursos els ens locals de la demarcació per pal·liar els efectes socioeconòmics derivats de la pandèmia i lluitar contra el despoblament
Joan Talarn, Jordi Latorre, i les portaveus Rosa Pujol i Mercè Carulla @SalvadorMiret
photo_camera Joan Talarn, Jordi Latorre, i les portaveus Rosa Pujol i Mercè Carulla @SalvadorMiret

La Diputació de Lleida va fer públic aquest dimecres que incorpora 25 milions al pressupost del 2021, amb l'objectiu de fer front als efectes socioeconòmics de la pandèmia, el despoblament i la creació d'una Agència de l'Energia. Amb aquestes xifres l'ens provincial ascendeix el compte d'enguany fins als 155.494.971 euros, per la qual cosa ha hagut de gestionar una operació de crèdit de 5 milions i ha desplaçat 20 milions del romanent de tresoreria. Cal destacar que d'aquest increment es reservaran 7,3 milions d'euros per a possibles suplementacions d’emergències imprevistes o per a disposar d’un mínim estalvi de cara a l’any 2022. 

Joan Talarn, Jordi Latorre, i les portaveus Rosa Pujol i Mercè Carulla @DuputacióEl president de la Diputació, Joan Talarn ha exlicat que aquests 25 milions d'euros amb què l'ens provincial reforça el pressupost per al 2021 permetran incrementar els plans econòmics existents i dotar de més recursos els ens locals de la demarcació per pal·liar els efectes socioeconòmics derivats de la pandèmia i lluitar contra el despoblament. També contribuiran a avançar en la transformació econòmica de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran i en la creació de l'Agència de l'Energia de les Terres de Lleida, i en actuacions en altres àmbits, fruit dels compromisos assolits pel govern amb l'oposició per sumar suports en l'aprovació dels comptes d'aquest any. 

Millora de la connectivitat i la mobilitat a la demarcació

Una de les actuacions més importants serà l'inici del desplegament de la xarxa de fibra òptica a la demarcació. S'hi destinaran 10 milions d'euros aquest 2021, 5 dels quals procedents dels romanents de tresoreria i els altres 5 d'un préstec a llarg termini al qual recorrerà la institució. Aquests diners permetran iniciar la primera fase del projecte de desplegament de la diputació lleidatana i la Generalitat. A més, es preveu disposar abans que acabi l'any del projecte de la segona fase per també poder-lo començar a executar. Altrament, s'incrementa amb 4 milions d'euros el pressupost per a inversions en carreteres pròpies de la Diputació, i s'augmenta en 1,4 milions el pla de manteniment de camins locals.
 

Reforç de les polítiques d'habitatge

Des de l'Àrea d'Igualtat es destinaran 390.000 euros a crear una nova línia de subvencions per a ens comarcals per analitzar les necessitats en matèria d'habitatge dels municipis lleidatans. A la vegada, també es destinen 110.000 a corporacions locals per fer front a qualsevol emergència habitacional. D'altra banda, des de Presidència i altres òrgans de govern es destinen 400.000 euros a campanyes de difusió de prevenció de la covid-19 i de recuperació de l'activitat, i es reforcen amb 540.000 euros els fons de contingència per fer front a situacions d'urgència o emergència relacionades amb la pandèmia.
 

Suport als ens locals per pal·liar els efectes de la pandèmia i afavorir el repoblament

La Diputació de Lleida també incrementa amb 4.725.000 euros la partida de Cooperació municipal i comarcal. D'aquests, 2,5 milions permetran augmentar la dotació del pla de cooperació municipal de despesa corrent per ajudar els ens locals a pal·liar l'increment de despeses i reducció d'ingressos derivats de la pandèmia. D'altra banda, s'incrementa amb 2 milions el pla de cooperació local de lluita contra el despoblament. Així mateix, es destinen 100.000 euros més a les entitats locals en ajuts sectorials derivats de la campanya agrària, i 125.000 euros en cooperació municipal per a aquells serveis prestats per altres empreses.

A través de l'Àrea de Noves Tecnologies, també es destinaran 354.000 euros als ens locals per a inversions de millora de la connectivitat digital. També es crea una nova línia de subvencions per a ens locals dotada amb 96.000 euros per dur a terme estudis tècnics per millorar la connectivitat digital.
 

Primeres passes per crear l'Agència de l'Energia

El govern de la Diputació referma el compromís per crear l'Agència de l'Energia de les Terres de Lleida. Amb diners provinents dels romanents preveu destinar una partida per començar a contractar personal per posar en marxa aquest ens, segons ah explicat el vicepresident Jordi Latorre. Així mateix, des de Medi Ambient i Finques, es crea una nova línia d'ajuts per als ens locals per valor d'1,3 milions d'euros per a inversions per millorar l'eficiència energètica i la descarbonització. Així mateix, es destinen 30.000 euros per ampliar el pressupost previst per a estudis i treballs tècnics en matèria de medi ambient.

Pel que fa al Patronat de Promoció Econòmica, es transferiran 390.000 del romanent als consells comarcals per redactar documentació tècnica de projectes per poder optar als fons europeus Next Generation. També es destinen 500.000 euros per ajudar els ajuntaments a obtenir certificats d'eficiència energètica per optar a aquests ajuts europeus i transformar energèticament els municipis.

A través de l'Institut d'estudis Ilerdencs (IEI), es destinen 700.000 euros a inversions de recuperació del memorial democràtic i restauració del patrimoni, i s'augmenta en 300.000 euros la partida destinada a ajuts culturals. D'altra banda, s'incorporen 600.000 euros al pressupost del Patronat de Turisme, la meitat dels quals per crear una línia d'ajuts a ajuntaments per a la promoció turística, i la resta es destinaran a finançar despeses corrents de la implementació de nous projectes turístics municipals.

Comentaris