S'enlairarà 'Enxaneta' el primer nanosatèl·lit de la Generalitat que arribarà a l'espai

Prop de 10.000 nenes i nens d'arreu del territori han participat en el concurs organitzat per l'informatiu infantil del canal Super3 InfoK, que havia de proposar un nom pel satèl·lit de la Generalitat, i que en va resultar guanyador Enxaneta
Guanyadores del concurs del programa informatiu InfoK del Super3 @NewSpace
photo_camera Guanyadores del concurs del programa informatiu InfoK del Super3 @NewSpace

Aquest dissabte 20 de març, a les 07:07:12  (hora catalana), l’Enxaneta - nom amb el qual han batejat l'enginy els infants i joves del Super3 s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es convertirà així en el primer dels nanosatèl·lits de la Generalitat a arribar a l’espai.

El nanosatèl·lit, que s’enlairarà a bord d’un coet Soyuz 2, és un cubesat de 3 unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT, per les seves sigles en anglès) a tot el territori català.

L'Enxaneta permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals

Satel·lits

Això permetrà, entre d’altres aplicacions, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients

El llançament del coet que transportarà l’‘Enxaneta’ es podrà seguir en directe a través del web www.ensposemenorbita.cat, on ja està activat el compte enrere fins al moment del llançament. A la web també es poden visualitzar els testimonis d'una nova generació de joves catalans que s'han format a Catalunya, desenvolupen projectes de recerca i investigació, o treballen en el sector aeroespacial des de casa nostra.

El nom sorgit del Club Super3

Enxaneta és el nom amb què els infants de Catalunya han decidit batejar el primer nanosatèl·lit que la Generalitat posarà en òrbita al Kazahstan, en el marc de l'Estratègia NewSpace del Govern català. El dia 10 de març en el decurs de l'acte que va tenir lloc al  CosmoCaixa, es va donar a conèixer el nom guanyador del concurs del programa informatiu del canal Super3, InfoK, i s’han lliurat els premis als infants que l’han proposat: cinc nenes provinents de quatre comarques diferents de Catalunya. El concurs, fruit de la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha comptat amb la participació de gairebé 10.000 infants d’arreu de Catalunya.

Les guanyadores, 5 nenes d’arreu del territori

El nom ‘Enxaneta’ ha estat, amb 1.840 vots, el preferit pels infants d’entre els 10 noms finalistes, que, en total, han registrat 9.100 vots. Aquest nom l’han proposat 5 nenes (entre elles, dues germanes) provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat, que han esdevingut així les guanyadores del concurs.

Guanyadores del concurs del programa informatiu InfoK del Super3 @NewSpaceLes 5 nenes han rebut com a premi una visita guiada a lObservatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat a Sant Esteve de la Sarga, i gestionat per l’IEEC, i una entrada per visitar el Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger, amb les seves famílies. A més, durant l’acte d’avui, se’ls ha lliurat una maqueta del nanosatèl·lit impresa en 3D a la qual han pogut enganxar el nom d’‘Enxaneta’ en directe.

El concurs de l’InfoK va arrencar el passat 27 de gener coincidint amb l’adjudicació de la construcció dels dos primers nanosatèl·lits que la Generalitat posarà en òrbita. Durant les dues setmanes següents, un miler de nens i nenes d'arreu de Catalunya van proposar fins a 203 noms per al primer d’aquests nanosatèl·lits. D’entre aquests, un jurat integrat per les tres entitats promotores va seleccionar-ne els 10 finalistes: Enxaneta, Patufèlit, Valentina, Infokaire, Espiadimonis, Flaix, Llibertat, Gaudí, Intrèpid i Llampec. Del 17 de febrer al 4 de març, els infants van poder votar quin d’aquests noms preferien per batejar el nanosatèl·lit. Dels 19 infants que van proposar els 10 noms que van arribar a la final, 13 són nenes i 6 són nens.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals, la CCMA i l’IEEC, és fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre els més joves i apropar-los i fer créixer el seu interès per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai.

Nano satel·lits catalans

Un sector d’oportunitats que s’enlaira

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litals de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, l’aposta estratègica del Govern de la Generalitat per la ‘nova economia de l’espai’ com a sector d’oportunitats i futur per a l’economia i la societat catalanes.

L’estratègia ha estat dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.

Actualment, l'ecosistema NewSpace a Catalunya el formen més de 30 empreses emergents, algunes d'elles líders a escala mundial, 13 centres de recerca i d'innovació, i una incubadora de negocis de l'Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona). Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de treball i una facturació pròxima als 300 milions d’euros fins al 2025 a Catalunya.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement