04.12.2022 |
Territoris.cat

Durs retrets del PDeCAT a ERC a la Diputació de Lleida per les crítiques a la política de concessió de subvencions

Ple de la Diputació de Lleida del 24 de maig del 2018
Ple de la Diputació de Lleida del 24 de maig del 2018
Durs retrets del PDeCAT a ERC a la Diputació de Lleida per les crítiques a la política de concessió de subvencions

 L'aprovació del Pla estratègic de subvencions per a l'anualitat 2018 a la Diputació de Lleida ha generat un encès debat entre el grup del PDeCAT, al govern de la institució, i ERC. Després que els republicans enviessin ahir dimecres una nota de premsa denunciant que totes les subvencions de la Diputació a entitats associatives s'adjudiquen de manera discrecional, el president de l'ens, Joan Reñé, ha acusat al portaveu d'ERC, Jaume Gilabert de difondre per les xarxes socials i els mitjans de comunicació falsedats impròpies d'una relació política. En aquest sentit, Reñé ha defensat l'honestedat de l'equip de govern i ha assegurat que no actuen de manera sectària ni amagada a l'hora d'atorgar subvencions ja que la pràctica és absolutament transparent. Gilabert ha lamentat el to emprat pel president i li ha assegurat que la seva intervenció era en positiu i amb l'objectiu de trobar un mecanisme perquè tots els grups puguin participar de la política de subvencions.

Ple de la Diputació de Lleida del del 24 de maigEl president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha remarcat d'acord amb unes bases establertes des del 2005 i que es venen exercint cada any als plenaris s'estableix el Pla de subvencions anuals que enguany és de més de 53 milions d'euros. Es distribueixen entre ajuntaments i entitats locals, una part dels quals, 30 milions per concurrències públiques, i uns 23 que són recursos que es conceptualitzen com ajuts directes. És en aquesta categoria on s'ha focalitzat la polèmica del Ple d'aquest dijous entre l'equip de govern i ERC ja que els republicans asseguren que es distribueixen de forma discrecional i Reñé ho ha negat rotundament.

Segons Gilabert, la Diputació de Lleida és l'ens provincial amb el percentatge més alt d'ajuts atorgats de forma directa i això suposa una vulneració de la Llei en matèria de subvencions 

Segons el president de la Diputació tots els ajuts directes venen sempre recomanats per una comissió en la qual hi participen representants de la corporació però també d'altres estaments com departaments de la Generalitat en funció de l'àmbit pel qual es destina l'ajut. Hi ha una partida que enguany és d'uns 9 milions d'euros que forma part d'una disponibilitat que s'executa a mesura que els ajuntaments la necessiten en concepte d'urgència. Aquí per exemple, hi hauria els ajuts per l'esfondrament de l'església de Rosselló, al Segrià o altres obres patrimonials com restauracions de portalades d'esglésies a Agramunt, Linyola o Guissona. També hi ha una partida de més de 3 milions d'euros que es destina a camins, igualment en casos d'urgència, i el més recent el trobem en el de l'esllavissada de la carretera de Castell de Mur, al Pallars Jussà.

A més a més, Reñé ha remarcat que la Diputació col·labora amb un miler d'entitats i associacions del territori que els demanen col·laboració per organitzar esdeveniments. Un còmput de partides que no formen part d'una concurrència pública però que això no significa que siguem arbitraris i discrecionals.

El president de la corporació ha sentenciat afirmant que treballen amb honestedat i transparència i ha acusat a ERC de fer ''kale borroka'' i partidisme a un any de les eleccions municipals faltant a la realitat de la gestió de la Diputació

En el comunicat emès ahir dimecres per ERC es feia balanç dels darrers anys i assenyalaven que hi ha 10 ajuntaments (2 de CiU, 6 d'ERC, 2 d'independents i 1 d'UA) que no han rebut cap ajut directe durant els anys 2015, 2016 i 2017.

Jaume Gilabert amb el grup de diputats provincials d'ERCEn aquest sentit, els republicans són partidaris, tal com ja van posar de manifest en una moció conjunta al ple del gener de 2017, de constituir una comissió de treball per formular el pla estratègic de subvencions, per tal de donar compliment a la Llei. Ara lamenten que es perpetuï un model actual que consideren discrecional a l'hora de repartir ajuts a ajuntaments, entitats associatives, culturals, esportives de la Demarcació de Lleida, seguint el caràcter excepcional, suposant una vulneració de la Llei de Subvencions.

Entra d'altres coses, el ple de la Diputació de Lleida d'aquest mes de maig també ha aprovat impulsar els Plans Zonals de camins municipals a les comarques de Lleida i una moció a favor de la renda mínima garantida. 

Durs retrets del PDeCAT a ERC a la Diputació de Lleida per les crítiques a la política de concessió de subvencions
comentaris