JxCat assegura que els ajuts directes s'han atorgat amb 'zero opacitat i tota la legalitat'

El Comú de Lleida detecta prop 1 milió d'euros en ajuts directes a alcaldes de JxCat

La diputada del Comú, Elena Ferre
photo_camera La diputada del Comú, Elena Ferre

El grup del Comú de Lleida ha detectat que alcaldes de JxCat que formaven part de la Junta de Govern de la Diputació de Lleida el passat mandat van atorgar als seus i altres municipis governats pel partit prop milió d'euros en ajuts directes quinze dies abans de la investidura de l'actual president, el republicà Joan Talarn.

Els diputats Comuns s'han assabentat de la informació després d'haver rebut les actes de les passades juntes de govern, ja que se n'ha de donar compte al Ple ordinari que tindrà lloc aquest dimarts, en el que la diputada del Comú, Elena Ferre denunciarà aquesta situació, i demanarà explicacions per justificar el criteri d'extraordinarietat d'aquests ajuts.

Ple extraordinari de la Diputació de LleidaLes Juntes de Govern on el Comú de Lleida ha detectat aquest atorgament d'ajuts directes per part d'alcaldes de JxCat que en formaven part són les de l'1 de juliol i l'extraordinària del 4 de juliol. Les Juntes se celebren una vegada a la setmana i per tant la del 4 de juliol tenia caràcter extraordinari, l'única d'aquestes característiques durant tot el mandat.

Les actes d'aquestes Juntes de Govern han estat enviades a tots els grups, ja que el d'aquest dimarts serà el primer Ple ordinari de la legislatura i se'ls ha de donar tràmit. És en aquest punt que la diputada del Comú de Lleida té previst demanar la paraula per preguntar per aquesta pràctica, la seva legalitat i també els motius del seu caràcter extraordinari pel que fa a la sessió de la junta del 4 de juliol, ja que només hi ha informació objectiva dels ajuts a l'acta.

La xifra que es va destinar a ajuts directes als quatre municipis entre les dues juntes de govern puja a 960.000 euros, un total que suposa entre un 10 i un 15% del que la Diputació de Lleida reparteix en subvencions directes en tot un any.

Les subvencions aprovades a les juntes del juliol

En concret, a la junta de l'1 de juliol es van atorgar ajuts directes per valor de 200.000 euros a Aitona per l'arranjament de l'entorn i els acabats del centre de serveis del municipi (pressupostat en 234.976,64 euros), i una altra partida de 100.000 euros més per al projecte executiu d'un tram del carrer Pare Palau (pressupostat en 152.176,72 euros). L'alcaldessa d'Aitona és Rosa Pujol i en l'anterior mandat era vicepresidenta de la Diputació de Lleida; actualment és la portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme.

A la mateixa junta de l'1 de juliol es va atorgar una subvenció de 140.000 euros a Benavent del Segrià pel cobriment lateral del pavelló poliesportiu amb un pressupost de 148.067,21 euros. L'alcalde d'aquest municipi és Toni Carré, coordinador del grup de JxCat a la Diputació durant el passat i l'actual mandat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan TalarnD'altra banda, la junta de l'1 de juliol va aprovar una ajuda directa de 120.000 euros a l'Ajuntament de Torrefarrera per atendre les despeses derivades de la inversió per a l'estabilització i renovació del ferm bituminós al carrer Carretera de Lleida (obra pressupostada en 162.092,62 euros). A la Junta Extraordinària del 4 de juliol, es va aprovar una altra subvenció a Torrefarrera, en aquest cas de 200.000 euros, per a la construcció d'una sala de vetlla pressupostada en 371.819,68 euros. L'alcalde de Torrefarrera és Jordi Latorre, que en l'anterior mandat era vicepresident quart i en l'actual vicepresident primer.

Finalment, en aquesta mateixa Junta Extraordinària del 4 de juliol es va aprovar una ajuda de 200.000 euros per a l'Ajuntament d'Artesa de Lleida, per reformar espais interiors d'un edifici municipal i per a un centre de dia per a la gent gran, en una obra pressupostada en 240.500 euros.

Els ajuts directes s'han atorgat amb 'zero opacitat i tota la legalitat'

Des de JxCat a la Diputació de Lleida, a l'equip de govern amb ERC, han remarcat que les institucions i els governs no s'aturen en campanya electoral ni quan estan en funcions. En aquest sentit, han dit que això és el que han fet d'ençà que estaven en funcions després de les eleccions electorals i en relació a la informació difosa pel Comú de Lleida han apuntat que ara s'ha mirat aquestes Juntes de Govern però que es podrien mirar totes les que s'han fet, però resulta que hi ha els municipis d'alcaldes que participaven en aquestes juntes en qüestió, com Aitona o Torrefarrera.

Així mateix, JxCat ha explicat que les tramitacions i expedients vénen de lluny i han de complir uns requisits com són el de ser inversions financerament sostenibles que ho són gràcies al romanent de tresoreria

En qualsevol cas, expedients on hi ha d'haver molta agilitat per part dels ajuntaments, una situació que segons el grup polític sí que es donava en aquest cas.

Finalment, JxCat recorda que dimarts s'aprova la modificació de crèdit per donar més ajuts per als municipis i ho emmarquen en una situació de plena normalitat, ja que cada setmana el govern pren decisions com aquesta. Així mateix, afegeixen que si hi ha coses a millorar, es pot fer entre tots.

Comentaris