El documental 'El Camí Ignasià' arriba als cinemes

La producció es va presentar a la Filmoteca Vaticana el 14 de juny i tracta la bellesa visual i espiritual de l'itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola des d'Azpeitia fins a Manresa 

Rodatge de 'El Camí Ignasià'
photo_camera Rodatge de 'El Camí Ignasià'

El documental 'El Camí Ignasià' s'ha estrenat aquesta setmana a una cinquantena de cinemes repartits per tota la geografia espanyola.

Els espectadors podran veure la pel·lícula al cinema Screenbox Lleida a partir del 23 de juliol i fins al 28 de juliol, amb un passi diari

Els Cines Bages Centre de Manresa van acollir el 19 de juliol la première del documental i el dimecres es va fer l'estrena als cinemes Girona de Barcelona amb 300 espectadors.

El documental s'estrenarà el 22 de juliol al Gran Sarrià, Cinemes Girona i Cinesa Som Multiespai de Barcelona; Ocine de Granollers, Cine Bages Centre de Manresa, Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, Rambla de l'Art de Cambrils, Ocine Les Gavarres de Tarragona, Screenbox Lleida o Cinesa Parc Vallès de Terrassa, entre d'altres.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha col·laborat en la producció d'aquest documental amb la finalitat d'ajudar a millorar el posicionament de la demarcació de Lleida entre les rutes de peregrinació

El Camí Ignasià constitueix una de les tres rutes religioses que travessen totalment o parcialment la demarcació de Lleida, juntament amb el Camí de Sant Jaume i la Ruta del Cister. Aquest camí, engegat l'any 2011 pels jesuïtes, recrea directament el que va recórrer l'any 1522 Ignasi de Loiola des d'Aizpeitia (Guipúscoa), on va néixer, fins a la ja famosa cova de Manresa. D'aquesta experiència, cristal·litzada en el lloc conegut com la Cova de Sant Ignasi, neix l'esperit fundacional de la Companyia de Jesús, els jesuïtes.

La ruta està ideada inicialment amb un plantejament religiós (per als pelegrins que vagin seguint les petjades del jesuïta basc, estudiants dels nombrosos col·legis, escoles i universitats de l'orde, i grups de seguidors de Sant Ignasi), però els atractius del recorregut el fan adient per a tota mena de turistes.

El santuari de Sant Pere Claver a Verdú és una aturada obligada per als pelegrins que fan el Camí Ignasià. L'edifici s'aixeca a l'indret on hi havia la casa natal de Pere Claver (1580-1654), jesuïta ordenat prevere a la missió de Colòmbia, on va tenir un apostolat dedicat en cos i ànima als esclaus negres. El refugi de pelegrins annex al santuari té una capacitat per a 32 pelegrins i disposa de tots els serveis bàsics, a més d'una habitació adaptada.

Altres fites del recorregut són Bellpuig (amb el convent de Sant Bartomeu i el mausoleu renaixentista d'alabastre de Ramon Folch i Cardona), Cervera (amb la Paeria, la muralla, el carreró de les Bruixes, l'església de Santa Maria i la Universitat), Lleida (amb la Seu Vella, el palau de la Paeria i les esglésies de Sant Martí i Sant Llorenç), Tàrrega (amb el campanar i el palau dels Marquesos de la Floresta) o el mateix Verdú (amb el traçat medieval, el castell i la típica ceràmica negra de la població).

La producció, d'Animaset i sota la direcció de Jordi Roigé, es va presentar a la Filmoteca Vaticana el 14 de juny

La pel·lícula permet experimentar, com un pelegrí més, la bellesa visual i espiritual de l'itinerari de 650 km que va recórrer Ignasi de Loiola l'any 1522. Enguany es compleixen 500 anys d'aquesta efemèride. A través de les vivències de quatre pelegrins i un guia, les imatges del documental conviden a gaudir de l'arquitectura, els monuments, els paisatges, la fauna i flora, la gastronomia, la cultura i la gent dels espais que integren el Camí Ignasià. 

Comentaris