22.05.2022 |
Territoris.cat

Ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport per fer front a les despeses pels temporers

Alcaldes del Segrià en la presentació de la convocatòria d'ajuts de la Diputació de Lleida
Alcaldes del Segrià en la presentació de la convocatòria d'ajuts de la Diputació de Lleida
Ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport per fer front a les despeses pels temporers

Els Ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport a la resta d'administracions per poder fer front a les despeses que els suposa l'arribada de temporers durant la campanya de la fruita, més enllà dels ajuts que reben de la Generalitat i la Diputació de Lleida per a la contractació de personal i el manteniment d'allotjaments socials.

Asseguren que el fet de veure duplicada o triplicada la seva població durant els mesos d'estiu els comporta haver de destinar recursos extraordinaris en serveis com ara la neteja viària, recollida de residus i manteniment del municipi o en seguretat, que han d'assumir les arques municipals 

Així mateix, també demanen poder disposar de més personal als consultoris mèdics per atendre les necessitats d'aquests equipaments durant la campanya de la fruita.

Collita de poma a la demarcació de LleidaEls alcaldes d'aquests municipis valoren positivament els plans d'ocupació que ha recuperat enguany la Generalitat amb els quals posa a disposició dels ens locals ajuts perquè puguin contractar persones per a la gestió de l'acollida de temporers, de la mateixa manera que el suport econòmic provinent de la Diputació de Lleida per a la contractació de personal i manteniment d'albergs i allotjaments socials.

Tot i això, els alcaldes de municipis com ara Aitona, Seròs, la Granja d'Escarp o Torres de Segre consideren insuficients aquests ajuts i, per això, reclamen la necessitat de consensuar una estratègia global amb la resta d'administracions per tal que els ajuntaments puguin disposar de més recursos i acordar la manera de distribuir-los per tal de poder fer front a les despeses extraordinàries que els suposa veure incrementada temporalment la seva població, segons ha assenyalat l'alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia.

La Diputació de Lleida destina 140.000 euros en ajuts als municipis per la campanya agrària 2019

La Diputació de Lleida va anunciar que a l'octubre publicarà la convocatòria d'ajuts als ens locals per a la contractació de personal i inversió en allotjaments socials corresponent a la campanya agrària 2019 i a la qual destinarà 140.000 euros, que l'ens supramunicipal ja tenia pressupostats.

Alcaldes del Segrià en la presentació de la convocatòria d'ajuts de la Diputació de LleidaEn anys anteriors, la diputació lleidatana destinava aquesta quantitat a ajuntaments i consells comarcals a través del conveni existent amb el Departament de Treball. Però el fet que, enguany, Treball hagi recuperat els plans d'ocupació per a la gestió de la campanya de la fruita ha dut la Diputació de Lleida a convocar aquests ajuts per la seva banda al marge de la Generalitat i a replantejar la fórmula per distribuir-los. Aquest fet n'ha retardat la convocatòria, de la mateixa que la celebració de les eleccions municipals i la constitució de la nova diputació.

En concret, 52.000 euros en ajuts aniran destinats a Lleida tenint en compte la gran quantitat de persones temporeres que arriben a aquesta ciutat durant la campanya fructícola. La mateixa quantitat es distribuirà entre la resta de municipis de la plana de Lleida que cada estiu suporten l'arribada de temporers per treballar a la fruita. D'aquests altres 52.000 euros, més de 38.000 euros seran per als municipis del Segrià, comarca que té una major incidència l'arribada de temporers, i d'aquests diners, més de 19.000 euros aniran destinats a aquelles poblacions que superen el miler de contractes a temporers durant la campanya com és el cas de Seròs, Alcarràs, Aitona, Soses i Torres de Segre, a més d'Artesa de Lleida. D'altra banda, els consells comarcals del Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell, Urgell i Noguera rebran 6.000 euros cadascun, quantitat que també percebrà la Paeria de Lleida (a més dels 52.000 euros).

A través d'aquesta convocatòria, els ajuntaments i consells comarcals tindran temps fins al juliol vinent per justificar i reclamar aquelles despeses que hagin destinat entre el maig del 2019 i l'abril del 2020 en els conceptes de contractació de personal per gestionar la campanya de la fruita i al funcionament d'allotjaments socials

El vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre ha reconegut que la partida de 140.000 euros que destina l'ens provincial als Ajuntaments per a la gestió de la campanya de la fruita potser es queda curta i, en aquest sentit, ha obert la porta a estudiar la possibilitat d'augmentar-la en pròxims anys. També ha expressat el compromís de publicar la convocatòria més aviat i no un cop, ja finalitzada la campanya. De la mateixa manera, ha manifestat la voluntat d'iniciar en els pròxims mesos un procés de reflexió entre les diferents administracions implicades per tal d'escoltar i poder donar resposta a les demandes que fan els ajuntaments afectats en relació amb les despeses que els suposa la campanya agrària.

Ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport per fer front a les despeses pels temporers
comentaris