Els Canals d'Urgell posen el projecte de modernització en l'horitzó del 2020

Marc Solsona, Rosa Maria Perelló, Amadeu Ros i Joan Trull
photo_camera Marc Solsona, Rosa Maria Perelló, Amadeu Ros i Joan Trull

El nou equip de govern de la Comunitat general de Regants dels Canals d'Urgell, encapçalat per Amadeu Ros, va prendre les rendes de l'entitat amb una clara voluntat d'aconseguir desencallar el projecte de modernització dels regadius de la seva competència, una intenció que ha començat a despuntar aquest divendres en el marc de la Jornada de Reg i Futur que s'ha celebrat a Mollerussa.

Amadeu Ros vol abanderar aquest projecte ambiciós que considera una acció de país, i per aquest motiu aquest mateix any està previs començar a definir un pla director per la modernització dels canals, que pugui desembocar en el desplegament de l'obra a partir del 2020, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, en una superfície d'entre 10.000 i 12.000 hectàrees.

La modernització del Canal d'Urgell ha de permetre regar al màxim de pressió natural i el que no es pugui amb estacions de bombeig, amb l'objectiu és optimitzar la infraestructura gastant menys aigua i permetent la implantació de nous cultius i empreses a la zona

Jornada Reg i Futur, Teatre L'Amistat de Mollerussa 1Pel que fa al finançament de l'obra, Ros ha assegurat que els regants no s'han d'assumir el cost econòmic d'aquesta modernització, ja que el Canal d'Urgell no és un canal qualsevol i per tant es tracta d'un projecte de país. Per aquest motiu una vegada estigui el projecte definit, els regants pressionaran a l'Administració perquè les obres comencin l'any que ve.

Els Canals d'Urgell reguen 70.000 hectàrees de les comarques de la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià i les Garrigues, i amb el projecte de modernització està previst que es pugui regar més de 51.000 hectàrees per gravetat, i d'aquesta manera evitar els sistemes de bombeig, el que reduiria considerablement el consum energètic i el cost del sistema.

El president de la Junta de Govern, també vol fer una aposta mediambiental en l'àmbit dels Canals, i per aquest motiu té previst impulsar via verda en paral·lel a les banquetes dels canals, que es podria finançar amb fons europeus. En aquest sentit, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha indicat que l'impuls de les banquetes combina el foment del medi ambient amb el turisme i la salut. Així mateix, ha valorat el fet que hi ha entitats locals que hi treballen a favor.

Marc Sosona, Teresa Jordà, i Amadeu Ros, Jornada Reg i FuturLa divuitena jornada de Reg i Futur l'ha clausurat la consellera d'Agricultura Teresa Jordà, qui ha qualificat el regadiu i la seva modernització com una estructura d'estat comparable a la L-9 de Metro. En aquest sentit i respecte a qui ha de finançar l'obra al Canal d'Urgell, Jordà ha assenyalat que el Departament hi és' però ha de ser de la mà de la comunitat de regants. És per això, que ha garantit que el projecte es farà acompanyats perquè surti el més rendible possible, ja que si és molt car, els regants no hi podran ser i nosaltres sols tampoc.

comentaris