Encaren amb optimisme aquesta campanya i esperen que la xifra iguali o superi la del 2019

Els forners lleidatans confien vendre 140.000 quilos de panellets per Tots Sants

L'encariment de les matèries primeres, sobretot del pinyó, acaba repercutint en part en el preu de venda del producte

Ariadna Escoda
Pla detall d'una safata de panellets de pinyons a l'aparador de la Pastisseria Palau de Tarragona, amb un home de fons que se'ls mira. Imatge del 26 d'octubre de 2021 (Horitzontal).
photo_camera Una safata de panellets de pinyons a l'aparador de la Pastisseria Palau de Tarragona, amb un home de fons que se'ls mira - Foto: Ariadna Escoda

Els forners lleidatans es mostren molt optimismes per aquesta campanya de Tots Sants pel que fa a la venda de panellets, després que la passada es desenvolupés amb limitacions en el número de persones en trobades. Això permetrà que famílies i colles d'amics puguin tornar a reunir-se en la seva totalitat per celebrar la castanyada, segons assenyalen des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. En aquest sentit, confien que vendran uns 140.000 quilos de panellets, una xifra que igualarà o, fins i tot superarà la del 2019, ja que les restriccions de l'any passat van fer caure lleugerament les vendes. Tot i això, L'encariment de les matèries primeres, sobretot del pinyó, ha acabat repercutint en part en el preu de venda del producte.

La pujada de preus farà que els panellets siguin fins a un 5% més cars en la primera Castanyada sense restriccions

Els forners assumiran part de l'augment de costos perquè els clients no hagin d'assumir tot l'encariment dels panellets

L'increment del cost de les matèries primeres com ara l'ametlla, el sucre i, sobretot el pinyó del país, ha portat els forners a traslladar-lo en el preu de venda dels panellets. També s'hi suma l'increment del preu la llum, segons explica el forner Toni Frías, del forn de pa Frías de Lleida. Tot i això, des del Gremi han intentat que el client no hagi d'assumir tot aquest encariment i, per això, han assumit una part de l'augment de costos per facilitar que "tothom pugui gaudir de la castanyada" menjant panellets artesans, remarca Frías.

Salvador MiretPla mitjà del forner Toni Frías, del forn de pa Frías de Lleida, durant el procés d'elaboració de panellets a l'obrador de l'establiment, el 27 d'octubre del 2021.El forner Toni Frías, del forn de pa Frías de Lleida, durant el procés d'elaboració de panellets a l'obrador de l'establiment - Foto: Salvador Miret


La meitat dels panellets que es consumiran a les comarques lleidatanes seran de pinyons, mentre que la resta de varietats com ara ametlla o coco, entre moltes altres que ofereixen els forns per tal que el client pugui escollir, assenyala Manel Llaràs, del forn de pa Llaràs de Lleida i també representant del Gremi. A més dels panellets, els forners lleidatans preveuen que per la castanyada també es vendran a la demarcació unes 25.000 coques de recapte. És la segona festivitat en què més se'n consumeixen, després de Sant Joan, destaca Llaràs.

Comentaris