24.10.2021 |
Territoris.cat

L'enginy, l'originalitat i la solidaritat mantenen viu l'esperit de Sant Jordi

foto_3635053
Treballadores del Rosal de l'Associació Alba de Tàrrega ensenyant les flors de galeta i xocolata @ACN
L'enginy, l'originalitat i la solidaritat mantenen viu l'esperit de Sant Jordi

Aquest ha estat una Diada de Sant Jordi excepcional. A Barcelona, la imatge de la Rambla de Catalunya buida era realment impactant. De la mateixa manera, a tots se'ns feia estrany sortir als balcons i no veure el bullici tan especial, amb carrers inundats de llibres, música i olor de roses, als nostres pobles i ciutats. Tanmateix, hem trobat les vies per mantenir la magnificiència d'aquesta festa de la cultura que cada any té lloc sota l'escalf del sol de l'abril. Enguany, ha estat des de l'escalf de les cases i dels actes i iniciatives particulars que s'han mantingut les tradicions, amb les xarxes com a pont entre les persones, que han acabat enriquint aquest dia de literatura, música i tradicions.

Alpicat

Alpicat Sant jordi

Alpicat ha situat al centre de la festa el personal de comerços, el voluntariat i el personal mèdic com a protagonistes de la diada. L'Ajuntament d'Alpicat ha manifestat que la seva voluntat ha estat "fer un reconeixement a les persones que han estat donant la cara als establiments comercials, així com a les cosidores, el volntariat i el personal del Consultori mèdic", i se'ls ha lliurat roses, mascaretes, pantalles protectores i un llibre.

Mollerussa

Sant Jordi Rosa 1

Mantenint les tradicions de cada Sant Jordi però adaptant-les a la situació, Mollerussa ha celebrat Sant Jordi amb una marató de contes a les xarxes socials organitzada per la Biblioteca Jaume Vila, oberta a tota la ciutadania. S'hi han sumat els centres educatius de la ciutat i Ràdio Ponent ha retransmès els contes dels centres educatius al llarg del dia.

La biblioteca té previst obrir un directori que reculli tots els contes hi hagin participat

L'Associació de Dones Albada també s'hi ha sumat i ha promogut entre totes les seves associades la participació en la iniciativa de confeccionar una rosa amb qualsevol material al seu abast per penjar-la als balcons i finestres i així celebrar també Sant Jordi vestint de color els carrers. 

A la residència Llar Terres de Ponent també se les han empescat per celebrar un Sant Jordi diferent i han fet la lectura de fragments de llibres, contes i poemes que s'ha retrasnmès per l'Instagram. A continuació s’han lliurat les roses que les famílies i voluntaris ens havien fet arribar prèviament. Des de la llar afirmen que aquest ha estat un Sant Jordi "diferent, especial i emotiu": "Hem sentit als nostres a prop tot i estar lluny".

El balcó consistorial de Mollerussa s'ha engalanat amb una rosa, cedida per l’empresa d’il·luminació de Sebastià Garralón, que a la nit s'il·lumina i que es mantindrà fins a la Festa de Mare de Déu de Montserrat. 

Aitona

6daf5215-2132-4207-ac4c-19bdf6f66271

A Aitona, l'excepcionalitat de la festa ha congregat veïns i veïnes, petits i grans, als balcons i terrasses dels seus domicilis per a gaudir dels gegantons Tina i Tano al compàs de la música que sonava pels altaveus municipals, en una iniciativa festiva promoguda per l'Ajuntament.

Tàrrega

Captura de pantalla de l'Instagram de l'Ajuntament de Tàrrega amb recomanacions literàries

A Tàrrega, han optat per celebrar un "Sant Jordi virtual". Davant la impossibilitat de sortir al carrer per gaudir de la festa, Tàrrega ha traslladat a les xarxes socials la celebració de Sant Jordi. Així, la Regidoria de Cultura ha optat per presentar de forma virtual un llibre de publicació pròpia dedicat al poeta Enric Casasses (Barcelona, 1951). A més de vídeos inèdits publicats a les xarxes, la presentació s’ha centrat en una conversa entre l’escriptor i Xavier García, editor del llibre, emesa per l’emissora municipal Ràdio Tàrrega. Es tracta d’un recull de les ponències sobre l’obra de l’escriptor que s’exposaren l’any passat en un simposi a la capital de l’Urgell, quan Casasses esdevingué l’autor resident del Sant Jordi.

Els crítics i acadèmics Albert Mestres, Joan Josep Camacho, Gerard Cisneros, Marta Font, Jordi Cornudella, Pol Guash i Josep Bargalló han indagat en el fèrtil univers creatiu de Casasses, recentment guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El volum inaugura la col·lecció “Col·loquis a Thä” i s’acompanya d’una selecció de versos que Casasses ha dedicat a la capital de l’Urgell sota el títol “Antologia targarina”.

La Regidoria de Cultura també ha divulgat a través de les xarxes recomanacions literàries per part dels professionals de les seves àrees i equipaments, a les quals s’han afegit les de Magda Roig, infermera de pediatria del CAP, el Mag Lari, l’escenògraf Llorenç Corbella o el músic Carlitos Miñarro entre altres. La Biblioteca Germanes Güell també ha ofert una Hora del Conte virtual a càrrec de Ramona Térmens adreçada als més petits de casa juntament amb recomanacions de lectors. Ràdio Tàrrega també ha emès un recull de micro-relats oberts a la participació de tothom i una marató de contes del programa “El llindar dels somnis” entre altres suggeriments. Tots els continguts s’han etiquetat com #SantJordiaCasaTàrrega.

L’Associació Guixanet ha presentat a través de les xarxes el conte titulat El Pio i els Gegants de la Mercè a la recerca de les corones. És el vuitè volum de la col·lecció il·lustrada Els nostres nans ens expliquen un conte, la qual divulga entre els infants els exponents de la cultura popular targarina. En aquest cas, s’explica la història dels gegants del barri de la Mercè, que compleixen 150 anys. El text ha sorgit d’un concurs obert a totes les escoles de Tàrrega. El conte guanyador és obra de Rita Ríos Asensio, alumna de 6è del Col·legi Àngel Guimerà. Per la seva part, el Grup de Lleure Quàlia de l’Associació Alba ha ofert una sessió de contes mitjançant les noves tecnologies.

L'ajuntament ha animat la ciutadania a no deixar de comprar roses i llibres per Sant Jordi gràcies a les nombroses iniciatives de venda on-line dels comerços de proximitat (lliuraments a domicili, reserves prèvies per quan acabi el confinament)

La ciutadania també ha engalanat nombrosos balcons i finestres lluint motius tradicionals al·legòrics de la diada de Sant Jordi.

L'enginy, l'originalitat i la solidaritat mantenen viu l'esperit de Sant Jordi
comentaris