Els productors de panís de les comarques de Ponent preveuen una bona campanya

Inici de la campanya del panís en una finca de Linyola
photo_camera Inici de la campanya del panís en una finca de Linyola

La campanya del panís a les comarques de Ponent ha començat com és habitual a finals de setembre i s'allargarà durant tot el mes d'octubre en els panissos de primera collita. Els de segona collita, és a dir que la finca on es troben ja havia acollit una producció de cereal aquest any, s'allargaran fins a final de novembre. El panís que es recol·lecta es destina majoritàriament a la producció de pinsos per alimentar bestiar.

L'any passat la collita es va veure perjudicada severament per l'aparició de l'aranya roja, que avança el procés d'assecatge de la planta i no deixa formar en condicions la pinya del panís; però també per les elevades temperatures de l'estiu i la manca de precipitacions que van fer que els pagesos comencessin a recol·lectar quinze dies abans del previst. Tot plegat va ocasionar pèrdues d'entre 3.000 i 5.000 quilos per hectàrea que es van afegir a preus baixos de 175 euros la tona.

El tècnic de la Cooperativa d'Ivars d'UrgellJaume Pané ha explicat que en comparació amb l'any passat la producció és millor perquè no hi ha tanta afectació per l'aranya roja. En l'entitat del Ivarsenca es gestionen al voltant de 200 hectàrees de panís repartides entre el Pla d'Urgell i l'Urgell, principalment als municipis d'Ivars d'Urgell, la Fuliola, Castellserà i Torregrossa. Això es tradueix en l'entrada d'uns 30 milions de quilos anuals de panís. Durant els propers 15 dies serà quan es registrarà el màxim d'activitat de recol·lecció de panís en aquest territori. Més endavant prendran el relleu les collites situades en zones de més alçada que van més retardades.

Inici de la campanya del panís en una finca de Linyola 1Pel que fa a la Cooperativa de Linyola, Ramon Salvia ha ratificat que la campanya serà molt millor que l'anterior, l'afectació de l'aranya roja ha sigut molt petita i la climatologia ha acompanyat. L'entitat preveu entrar al voltant de 20 milions de quilos de panís que es convertiran en 50 milions de quilos de pinso animal, majoritàriament per bastament dels 350 socis de l'entitat. La cooperativa del Pla d'Urgell conrea 1.600 hectàrees de panís.

comentaris