Els ramaders de GAP esperen disposar de la nova planta de tractament de purins el 2022

Planta de tractament de Purins de GAP a Juneda
photo_camera Planta de tractament de Purins de GAP a Juneda

L'Associació de ramaders que van absorbir la gestió de les plantes de tractament de purins Tracjusa i VAG de Juneda, s'han constituït en cooperativa per arrencar un nou projecte, que ha de derivar en la construcció d'una nova planta adaptada a les exigències energètiques i mediambientals actuals.

Els mateixos 160 membres de l'antiga entitat s'incorporen a la Cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) que serà la propietària de les dues plantes. Aquesta setmana, la GAP ha posat en funcionament una de les plantes, en la que s'ha començat a tractar purins, a l'espera que a finals de juliol els dos equipaments de la cooperativa estiguin en ple rendiment. Els equipaments es van clausurar l'any 2014, quan el govern espanyol va modificar les primes a la producció elèctrica, que les va fer inviables.

Eduard Cau i membres de la Cooperativa GAP expliquen la nova trajectòriaSegons Eduard Cau, president de la cooperativa GAP, l'arrencada ha suposat una inversió inicial d'un milió d'euros, per posar a punt les instal·lacions, que han estat parades cinc anys, i que s'abasteixen de gas natural. Aquest nou període permetrà tractar al voltant de 180.000 metres cúbics anuals de purins entre les dues plantes. Del tractament de les dejeccions ramaderes en resultarà unes 5.000 tones d'adobs orgànics, i 600.000 kW anuals de generació elèctrica. Així i tot, la inversió tan sols servirà perquè la instal·lació pugui treballar fins al 2026, període que haurà superat els 25 anys de vida.

Per aquest motiu GAP treballa en el projecte de la nova planta de gasificació, que ja compta amb el vistiplau del departament de Territori i Sostenibilitat, després de superar importants entrebancs. Es tracta d'una resolució provisional que està en període d'al·legacions, que finalitzarà a mitjans de juliol. GAP espera tenir desplegat el nou projecte el 2022, en el que invertirà set milions d'euros, dels quals tres es destinaran als sistemes de control d'emissions i filtratge, que incorporaran estrictes mesures de les dioxines.

Descàrrega dels pagesos a la planta de tractament de Purins de GAP a Juneda 2Eduard Cau assegura que la nostra vocació és gestionar els excedents de purins i evitar al màxim el seu impacte ambiental. Aquesta resolució, encara provisional, ens permetria, si així ho decideixen els nostres associats, el funcionament de la planta mitjançant la gasificació del combustible derivat dels residus sòlids urbans (RSU). 

Cau destaca que el projecte té molts avantatges, garanteix la correcta gestió de les dejeccions ramaderes a la comarca gràcies al funcionament de la instal·lació, valora un recurs que aniria a abocador en substitució d'un combustible fòssil, i millora la viabilitat del projecte, que no haurà de dependre de les primes estatals que van provocar el tancament de totes les instal·lacions de tractament de purins de l'Estat Espanyol l'any 2014, incloses les plantes VAG i TRACJUSA.

comentaris