Els regants podran saber les necessitats d'aigua dels cultius amb una plataforma digital a partir de setembre

L'IRTA dissenya un portal que predirà la demanda exacta a escala de parcel·la

El Salt del Duran del canal d'Urgell, amb aigua

Data de publicació: dilluns 12 de juny del 2023, 12:44

Localització: Puiggròs

Autor: Oriol Bosch
photo_camera El Salt del Duran del canal d'Urgell, amb aigua - Foto: Oriol Bosch

Investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) estan desenvolupant una plataforma digital que analitzarà l'estat hídric dels cultius i ajudarà a prendre les decisions de reg més adients, segons la demanda exacta d'aigua. La nova plataforma constarà d'una pàgina web i un visor de dades de totes les parcel·les de regadiu de Lleida i estarà a disposició dels regants a mitjans del mes de setembre. Així, proporcionarà mapes setmanals de l'evapotranspiració actual i acumulada dels cultius, així com recomanacions de reg i prediccions de demandes d'aigua anuals en diferents escenaris meteorològics.

Per implementar aquest tipus d'eines, però, des de l'IRTA diuen que cal modernitzar les comunitats de regants

El projecte demostratiu s'anomena 'COMREG4ET: Quantificació dels consums d'aigua dels cultius i prediccions de demandes d'aigua en les comunitats de regants mitjançant la teledetecció'. El cap del programa d'ús eficient de l'aigua en agricultura de l'IRTA, Jaume Casadesús, ha dit que "la clau és saber com evolucionen les corbes de demanda d'aigua reals dels cultius en tot moment per tal d'ajustar les dotacions a les demandes i, així, planificar millor tota la campanya" i ha indicat que "això serà especialment útil en escenaris de sequera com el d'enguany".

L'IRTA fa anys que treballa amb l'Agencia Espacial Europea (ESA) per fer recerca en l'anàlisi d'imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3, juntament amb dades meteorològiques de Copernicus i models físics per obtenir estimacions de l'aigua que utilitzen els cultius, conegut com a evapotranspiració. "Amb aquest treball previ, ja som capaços de calcular el consum d'aigua dels cultius a temps real i obtenir dades diàries a una resolució de 20 metres. Ara, amb el projecte COMREG4ET, volem que els regants i les comunitats de regants tinguin aquesta informació al seu abast", explica Joaquim Bellvert, investigador de l'IRTA i responsable del projecte.

A banda de millorar la gestió de l'aigua, el projecte també pretén millorar l'eficiència de les eines que actualment s'estan utilitzant per inventariar explotacions agrícoles i els diferents usos del sòl. "A partir d'imatges del satèl·lits i tècniques d'intel·ligència artificial estem identificant els cultius i els seus sistemes de reg i també som capaços de generar mapes abans que estiguin disponibles al visor del Sistema d'Informació Geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC)". L'objectiu, és, diu Bellvert, "posicionar el territori lleidatà a l'avantguarda de l'ús de les noves tecnologies aplicades en l'agricultura".

Comentaris
Més a Societat