27.11.2022 |
Territoris.cat

Els sindicats s'oposen a la taxa per consum d'aigua als ramaders

Granja de porcs a la demarcació de Lleida
Granja de porcs a la demarcació de Lleida
Els sindicats s'oposen a la taxa per consum d'aigua als ramaders

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’oposa a la proposta del Govern de la Generalitat d’aplicar un impost addicional per l’ús de l’aigua a les granges de porcí i aviram. La modificació s’introduiria mitjançant l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic.

Granja d'aviramRamon Armengol, responsable de ramaderia de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, al·lega que l’aplicació d’aquest gravamen per l’ús de l’aigua a les granges de porcí i aviram és una mesura arbitrària i injusta, donat que la taxa s’aplicaria per un servei de sanejament que resultaria inexistent. Les poques aigües brutes generades per les explotacions ramaderes es gestionen junt amb les dejeccions, que són tractades o aplicades en sòl agrícola i en cap cas abocades a la llera pública que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Per aquest motiu, la FCAC considera que les taxes imposades es convertirien en un nou impost al sector sense cap contraprestació per als ramaders. El cost actual de les explotacions per la gestió de les dejeccions ramaderes se situa entre 3 i 6 euros/m3 de purí, i la nova taxa suposaria un impacte d’uns 2.800 euros afegits, per explotació, a compte d’un servei que no s’utilitzaria.

El Govern preveu aplicar aquest impost de manera gradual. Amb la plena implantació l’any 2022, la recaptació se situaria en 2.450.000 euros.

Els sindicats s'oposen a la taxa per consum d'aigua als ramaders
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement