Es garanteix la reconstrucció mamària després d'una mastectomia abans dels 6 mesos

El 2021 es van realitzar 5.721 procediments quirúrgics pel tractament del càncer de mama, gairebé el 27% dels quals van consistir en una mastectomia total

Mastectomia. Fotografia: Cedida.
photo_camera Mastectomia. Fotografia: Cedida.

Salut inclourà les reconstruccions mamàries primàries, derivades d'una mastectomia per un procés oncològic, dins de les intervencions quirúrgiques que tenen un termini d'accés garantit inferior a 180 dies.

Aquesta modificació s'aprovarà abans de finalitzar el 2022 per tal que entri en vigor a partir de l'1 de gener de 2023

Des de l'entrada en vigor de l'ordre, el Departament de Salut dona un període transitori per a la implementació de 6 mesos perquè s'assoleixi l'objectiu i que totes les dones que ho requereixin rebin la intervenció de reconstrucció mamària primària, després de la mastectomia, en un temps inferior als 180 dies.

El càncer de mama és una de les malalties que tenen un impacte emocional més gran en les dones tant per les marques físiques que produeix, com per l'autoestima i l'estat afectiu

Per tal de millorar la qualitat de vida de les dones, Salut ha analitzat el procés de reconstrucció mamària post mastectomia total per evitar temps d'espera llargs en la seva reconstrucció.

Així es garanteix una equitat territorial en el temps d'espera per a la reconstrucció mamària després d'una mastectomia total, que fins ara no era homogènia. De fet, fins ara el temps d'espera mitjà és de quasi un any.

Per garantir una millor atenció de les dones que requereixen una reconstrucció mamària, s'ha creat un grup de treball format per professionals de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i el CatSalut, que ja ha promogut i està treballant en diferents accions.

Per exemple, incrementar la contractació de les cirurgies de reconstrucció mamària fins al 31 de desembre, en 131 sessions de quiròfan, en funció de la disponibilitat dels centres sanitaris; crear una tarifa major que bonifica la realització de la reconstrucció immediata; i identificar les dones pendents de reconstrucció primària i categorització de les tècniques per a incorporar al manual de codificació.

Comentaris