Investigadors de l'ICS, la UdL i l'IRBLleida

Un estudi aposta per implantar un programa de detecció d'infecció per clamídia en dones joves

La infecció per clamidia és la "més prevalent a Catalunya en els joves" per aquest motiu s'ha proposat "implantar una cita anual i gratuïta de clamídia en orina a dones sexualment actives menors de 25 anys"
Un dels punts de cribratge de l'estudi de detecció de clamídia en dones joves a Lleida - Foto: Cedida per IRBLleida
photo_camera Un dels punts de cribratge de l'estudi de detecció de clamídia en dones joves a Lleida - Foto: Cedida per IRBLleida

Implantar un sistema de cribratge de la infecció genital per clamídia en dones sexualment actives seria beneficiós, segons un estudi desenvolupat a Lleida en el qual hi ha participat 628 dones, de 18 a 25 anys entre el setembre de 2021 i el maig de 2022. Les conclusions del projecte defensen que la detecció en persones asimptomàtiques i la millora de la comunicació permetrien abordar abans aquesta infecció i, per tant, s'evitarien les complicacions del contagi. El projecte ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, el Departament d'Educació i la Fundació Antisida de Lleida, i ha estat realitzat per personal investigador de l'Institut Català de la Salut, la Universitat de Lleida i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

"La infecció genital per clamídia continua augmentant i continua sent la infecció més prevalent a Catalunya en els joves, i creiem que establir un cribratge sistemàtic en persones asimptomàtiques i millorar la comunicació són dues tasques que han d'abordar-se com més aviat millor per a evitar les complicacions del contagi d'aquesta infecció, especialment en dones" ha explicat el líder de la recerca, el Cap del Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, professor de la UdL i investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Oriol Yuguero. 

Així, Yuguero defensa que implantar una cita anual i gratuïta de clamídia en orina a dones sexualment actives menors de 25 anys seria una bona estratègia per evitar el contagi d'aquesta infecció. "Les guies mèdiques ho recomanen i l'evidència d'infecció per clamídia en el nostre estudi ho corrobora", ha afegit.

L'estudi, finançat per la Diputació de Lleida, va realitzar el cribratge a través d'intervencions comunitàries en escoles secundàries, universitats i esdeveniments culturals. La infecció es va detectar mitjançant mostres d'orina. Hi van participar un total de 628 subjectes, dels quals 33 tenien una infecció per clamídia, de manera que el resultat va donar una prevalença del 5,2% de persones amb resultats positius.

Comentaris