Un estudi apunta que més de 9.000 espècies d'arbres encara podrien estar per descobrir

La UdL i el CTFC estimen que la riquesa global d'arbres és un 14% superior a la coneguda

bosc

Fins a 9.000 espècies d'arbres podrien estar encara per descobrir arreu del món i gairebé un terç serien grups rars que habiten zones tropicals remotes.

Aquesta és l'estimació d'una recerca internacional, on han participat la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que acaba de publicar la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America' (PNAS).

Els resultats de l'estudi indiquen que la riquesa global d'espècies arbòries és un 14% superior a la coneguda actualment i arribaria fins les 73.000

L'equip internacional -amb 147 investigadores i investigadors de 46 països d'arreu del món- s'ha basat en dades de milions d'arbres inventariats per calcular les espècies a nivell global, continental i de bioma. La majoria, provinents del sistema de dades de la Global Forest Biodiversity Initiative, que es gestiona des de la UdL, i de la iniciativa TreeChange.

Les estimacions a escala continental destaquen que la majoria de les espècies no descobertes poden ser rares, endèmiques i tropicals o subtropicals, trobant-se el 40% a Sud-amèrica. Seguirien Euràsia, Àfrica, Amèrica del nord i Oceania.

"Aquests resultats posen de manifest la vulnerabilitat de la biodiversitat forestal mundial als canvis antropogènics en l'ús del sòl i el clima, que amenacen especialment les espècies rares i, per tant, la biodiversitat dels boscos a escala global", destaca el doctorand de la UdL i participant en l'article, Albert Morera.

Quant a la variació entre continents, el percentatge total estimat d'espècies compartides arreu del món és inferior a 0,1. Els que comparteixen el nombre estimat més alt són el nord i el sud d'Amèrica. El segon nombre més alt d'espècies compartides es troba entre Euràsia i Oceania.

"Aquesta recerca posa de relleu tant la manca de coneixement que encara tenim sobre les espècies d'arbres que hi ha a l'interior dels nostres sistemes forestals globals, com el valor de nous enfocaments per ajudar a cobrir aquests buits, proporcionant coneixements fonamentals sobre la biodiversitat del nostre planeta i la seua necessitat de conservació", explica el professor de la UdL i investigador del CTFC, Sergio de Miguel.

"Estimar el nombre d'espècies d'arbres és essencial per informar, optimitzar i prioritzar els esforços de conservació dels boscos a tot el món, i s'assoliran estimacions més precises  a mesura que es vagi ampliant la mostra d'espècies, especialment en aquelles zones del planeta menys investigades", afegeix.

Comentaris