Fèlix Larrosa, 'hem de donar un zero al President Talarn i al govern de la corporació'

Des del govern de la Diputació de Lleida s'ha volgut deixar clar que tot plegat es fa amb equitat, transparència i respectant amb lleialtat l'autonomia municipal dels 231 ajuntaments de la demarcació sense ajuts directes discrecionals
Fèlix Larrosa i Agustí Jiménez en roda de premsa @JosepAPérez
photo_camera Roda de premsa de Fèlix Larrosa i Agustí Jiménez @JosepAPérez

Els diputats socialistes Fèlix Larrosa i Agustí Jiménez han convocat aquest dijous una roda de premsa  per denunciar l’incompliment per part de l’equip de govern de l’acord de pressupost de 2021, al que el grup socialista va votar favorablement d’acord amb l’entesa assolida fa un any.

Un any després, hem de donar un zero al govern de la Diputació i al President Talarn, que si bé és un home de tarannà, no és executiu ni capaç de tenir un equip pràctic i efectiu, el que ens demostra que el càrrec li va gran

El portaveu del PSC a la corporació, Fèlix Larrosa ha detallat que “dels 10 punts acordats, que suposaven la incorporació de 12 milions d’euros al pressupost, només se n’han executat 130.000 euros de l’apartat per la concertació social - 100.000 euros per a la reconstrucció del taller ocupacional de la Fundació Ilersis i 30.000 euros a projectes de concertació social des de l’àmbit sindical-”

Larrossa ha destacat que  “sortim d’una Fira de Sant Miquel en què institucions i empreses parlaven de la tecnologia 5G per avançar en termes de competitivitat, però la Diputació no ha donat compte de les inversions fetes en el desplegament de fibra òptica, per la que s’hi destinaven 10 milions d’euros. No se’n parla perquè no s’ha fet ni un metre de fibra”. En aquest sentit, Larrosa ha recordat que “fa tres anys que la Diputació posa 10 milions d’euros anuals als pressupostos per al desplegament de fibra òptica – ja hauríem fet una inversió de 30 milions – però no hi ha ni un pam fet”.

Així mateix, també en el marc de l’Estratègia per la Competitivitat territorial “es va incorporar 1 milió d’euros per la convocatòria per promoure projectes de lluita contra el despoblament, finançat amb el romanent de tresoreria i amb possibilitat de ser cofinançats per altres administracions”, ha recordat Larrosa, que ha afegit que “no hi ha encara una convocatòria”.

De la mateixa manera, “en aquest exercici s’incorporava un altre milió per impulsar nous projectes de promoció econòmica al territori; uns diners dels quals tampoc s’ha donat compte dels recursos incorporats a l’àrea de promoció econòmica ni dels projectes que haurien de contribuir a la recuperació en un moment clau”. En aquest sentit, ha lamentat la supressió de GlobaLleida, “l’eina més eficaç per impulsar nous projectes” i ha avançat que “en el proper ple reclamarem quin model real té el govern provincial per tal de garantir projectes que optin als Fons Europeus”.

Es va aprovar la constitució d’un Grup de Treball per al seguiment del Pla de Rodalies de Lleida, se’ns va dir que la Diputació tenia prou recursos per tirar endavant una comissió de seguiment sense haver de fer inversions addicionals

El portaveu socialista ha destacat també que "deu mesos més tard, no s’ha constituït el grup de treball, i mentrestant Lleida és l’única capital de Catalunya que no té un Pla de Rodalies, una eina determinant no només per la mobilitat de la ciutadania sinó també per avançar en termes de competitivitat territorial".

Per la seva banda, el també diputat provincial i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, ha afegit que “ens trobem en un estat de decepció i de falta de lleialtat i de respecte a l’oposició” i ha apuntat que “segurament aviat començaran les negociacions per a un nou pressupost, que veient com s’ha incomplert l’acord de l’anterior no ens dona confiança”. Jiménez ha criticat que “ja és greu que no s’hagi complert ni el 10% dels acords, sinó que a més es va aprovar fer el seguiment del compliment del pacte pressupostari a través de presidència i no s’ha fet ni una sola reunió”.

El govern de la Diutació de Lleida

Fonts de l'equip de govern de la corporació provincial han apuntat que coincideixen amb els socialistes en la necessitat de reforçar polítiques per lluitar contra el despoblament i que per això es fan accions combinades des de diverses àrees. Asseguren que es combatrà el despoblament amb criteris de "discriminació positiva", que suposen el 20% dels ajuts i plans econòmics als ajuntaments.

En relació al desplegament de la fibra òptica, les mateixes fonts han reconegut que no es va tot el ràpid que es voldria i que fa un any que s'està treballant per desencallar una situació semblant a la que es troben a Girona i Tarragona, perquè el projecte és molt complex donada l'orografia accidentada del territori.

Pel govern de la Diputació de Lleida, GlobaLleida ha demostrat aquesta Fira de Sant Miquel que està "més viva que mai", promovent l'emprenedoria. A més, han recalcat que des de Promoció Econòmica s'han signat importants convenis amb la Cambra de Comerç i Pimec per acompanyar el creixement de les empreses de les comarques de Lleida.

Des del govern de la corporació s'ha volgut deixar clar que tot plegat es fa amb "equitat, transparència i respectant amb lleialtat" l'autonomia municipal dels 231 ajuntaments de la demarcació sense ajuts directes discrecionals.

Comentaris