23.04.2021 |

El fred intens podria reduir les plagues de processionària del pi, segons la UdL

Experts de la UdL i el CTFC esperen una reducció de les larves aquesta primavera a les zones més castigades pel Filomena

L'eruga processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa)
L'eruga processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa)
El fred intens podria reduir les plagues de processionària del pi, segons la UdL

Les temperatures gèlides d'aquest gener podrien reduir els insectes que causen una de les majors plagues en les pinedes, l'eruga processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa). Així ho afirmen experts de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera a les zones més castigades per la borrasca.

Les dades oficials de l'Agència Estatal de Meteorologia recullen que el temporal Filomena ha provocat a Catalunya temperatures mitjanes diàries sota zero en els últims dies, amb mínimes inferiors als 10 graus sota zero entre els dies 6 i 7 de gener a bona part del territori. Aquesta baixada de temperatures, segons estudiosos dels dos centres, podria tenir un efecte inesperat en la processionària.

La larva d'aquest lepidòpter és una de les poques que es manté activa durant l'hivern. De fet, el fred es considera el principal limitant en la seua distribució geogràfica, explica el catedràtic de Patologia Forestal de la UdL, Carlos Colinas. Segons l’estudiós, les temperatures baixes limiten el desenvolupament de les larves, ja que necessiten mantenir protegits els seus nius amb calor durant el dia, per sortir de nit a alimentar-se.

En els últims anys, Catalunya ha registrat un increment progressiu de pinedes afectades per aquesta plaga forestal i els hiverns suaus han facilitat l'expansió d'aquesta espècie.

Els investigadors coincideixen que la successió d'alguns dies amb temperatures per sota del llindar de tolerància de la processionària tindran un impacte en les poblacions d'aquesta eruga. Així, a les zones més castigades per la borrasca esperen una reducció del nombre de larves que sobreviuran fins a la primavera, època en que actuen i causen molèsties a la població per la seua capacitat urticant.

No obstant això encara és aviat per assegurar que la plaga remetrà de manera general, malgrat que en les zones menys favorables per a l'espècie, com els boscos a majors altituds, és probable que s'observin menors danys a l'arbrat enguany, donant un respir a les pinedes.

El fred intens podria reduir les plagues de processionària del pi, segons la UdL
comentaris